06 22 750 867 [email protected]

verknochtAnders dan in het dagelijks taalgebruik betekent verknocht iets speciaals in het geval van een scheiding.

Een voorbeeld van verknocht bezit

Ik zat bij mensen thuis om de inventarisatie te doen. Daarbij kwam een verzekeringspolis op tafel met een waarde van liefst € 175.000! Verder had dit stel niet zo veel bezit, was in gemeenschap van goederen getrouwd. Het bleek dat meneer een arbeidsongeval had gehad. Hij had daardoor last van zijn arm en de medische verwachting was dat dat steeds erger zou worden, waardoor hij de arm op termijn mogelijk niet of nauwelijks meer zou kunnen gebruiken. Na een rechtszaak is hem toen door zijn werkgever deze polis verstrekt, die gaat uitkeren als hij meer last van die arm krijgt en minder kan werken en/of verdienen.

Ik legde uit dat zo’n polis “verknocht” is. Oftewel, het heeft zozeer met het lijf van meneer te maken, dat je het niet als deel van de huwelijksgemeenschap, het gezamenlijk bezit, mag zien. En dat heet verknocht. De hele polis behoorde dus hem toe en hoefde niet te worden gedeeld. En daarmee is verknocht één van de weinige uitzondering bij gemeenschap van goederen waarbij iemand toch privé bezit kan hebben.

Wat is NIET verknocht?

Bij verknocht denkt u misschien eerder aan zaken waar u erg aan gehecht bent. Vooral bij de verdeling van inboedel komt dat nogal eens voor. Het verschil is echter dat zaken die echt bij u horen (of waarvan u dat vindt…) meestal wel aan u kunnen worden toebedeeld bij de inboedelverdeling, maar dat u de waarde daarvan wel deelt. Voor verknochte zaken geldt dat laatste niet. De volgende zaken horen u bijvoorbeeld toe:

  • Uw eigen kleding
  • Lijfsieraden
  • Cadeaus van ouders
  • Jeugdherinneringen
  • Verzamelingen
  • etc.

Bij een goede bemiddeling wordt ervoor gezorgd dat deze zaken netjes worden verdeeld en terecht komen bij de juiste persoon. Vertegenwoordigen ze daarnaast ook een zekere waarde, dan wordt daar in de verdeling en verrekening rekening mee gehouden.

WhatsApp chat