06 22 750 867 [email protected]

2uit1 bij Radio WestOp 8 januari 2019 mocht ik een kort interview geven over de vraag waarom er zo veel scheidingen na Kerst plaatsvinden. Een interessante vraag waar ik natuurlijk in een paar minuten niet compleet op kon antwoorden, zodoende hier een wat uitgebreider reactie.

Het interview op Radio West:

Veel scheidingen na Kerst

Het is een bekend gegeven dat er meer mensen uit elkaar gaan na Kerst en de feestdagen, net als na de zomervakantie. Waarom dat precies is weet niemand precies. Maar een aantal oorzaken worden toch vaak genoemd. Daarbij mag u bedenken dat het natuurlijk meestal zo is dat de relatie al lang onder druk staat. Mensen gaan niet spontaan uit elkaar. Dus er is al van alles aan de hand en dan kan zich een aanleiding voordoen wat net de trigger is om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Kerst en alles wat daar omheen gebeurd is zeker zo’n trigger.

Druk op de relatie

Vaak zijn mensen allebei vrij dus er is veel tijd samen. Dan moet er ook nog van alles georganiseerd. Leuke dingen doen met de kinderen, die zijn ook vrij.

Misschien hebben ze net een rapport gekregen wat niet altijd prachtig is, hoe gaan we daar mee om…? Wat hebben we daar al een discussies over gevoerd…

Wat gaan we eten met Kerst, wanneer zien we welke familie, waar moet iedereen zitten? En met Oud en Nieuw hetzelfde verhaal. Allerlei beslissingen en keuzes die samen besproken moeten worden, veel contact en soms gevoelige onderwerpen. Dus alle gelegenheid om de vaak toch al lastige communicatie te laten escaleren.

Tijd voor de kinderen

Verstandige mensen zullen een goed moment kiezen om het de kinderen in alle rust te vertellen en te zorgen dat ze daarna ook voor hen beschikbaar zijn. De kinderen zullen verdrietig zijn, misschien boos en met allerlei vragen zitten. Waar gaan we wonen, wanneer zijn we bij wie, etc. Ze hebben dan hun ouders en mogelijk andere vertrouwde vrienden of familie nodig, en in de Kerstvakantie zullen die meestal wel beschikbaar zijn.

Een nieuw jaar, een nieuwe start

Goede voornemens, een nieuwe start, maar ook het even uitstellen vanwege de Kerst, Oud en Nieuw en de Kerstvakantie, het zijn allemaal redenen om tot in het nieuwe jaar te wachten met de scheiding. Met een flinke toeloop, die in feite een uitstel is, tot gevolg.

Laatste kans

Misschien tegen beter weten in, maar de vakantie en feestdagen zijn ook een tijd dat partners en gezin even wat meer samen zijn en problemen besproken kunnen worden. Sommige mensen zullen hopen dat daardoor de scheiding kan worden vermeden. Als dan blijkt dat dat niet lukt wordt in het nieuwe jaar de scheiding aangevraagd.

Vakantieplannen al gemaakt

Net als in de zomervakantie boeken mensen vaak ruim van tevoren hun vakantie tijdens Kerst. Naar de zon of naar de sneeuw, het moet tijdig geboekt in deze populaire periode. En om dat nu niet door te laten gaan is wel erg zuur, zeker voor de kinderen. En het is al betaald natuurlijk.

Radio West live