06 22 750 867 [email protected]

Vakantie en scheidenDe zomervakantie is altijd weer iets om je op te verheugen. Maar voor u, die gaat scheiden of die al gescheiden is, levert de vakantie ook weer nieuwe uitdagingen op. Hoe kunt u het beste met vakantie en scheiden omgaan? Tips en overwegingen van uw Raadgever bij Scheiden over hoe om te gaan met vakantie en scheiden.

U gaat scheiden

Samen op vakantie? Dat is misschien niet meer wat u wilt. Of doet u dat nog voor de kinderen? Weten die het al? En als er al geboekt is, wat dan?

Hierbij een aantal tips en overwegingen die ik aan mijn klanten meegeef:

 • Vertel het de kinderen niet op vakantie, weg van huis. Dan bent u samen en is er tijd, zeker. Maar ze kunnen niet weg en steun zoeken bij familie, vriendjes of anderen. En het begrip “vakantie” zal mogelijk lang beladen blijven.
 • Als u nog samen op vakantie gaat, doe dat dan alleen als het echt OK voelt. U houdt niemand voor de gek en een afgezegde vakantie is minder erg dan een verpeste vakantie.
 • Gaat u samen, dan is het niet vreemd om wat meer afstand te houden. Doe, zeker als de kinderen op de hoogte zijn, gewoon ook veel dingen zonder de ander. Dat mag en past binnen de situatie. Gedwongen van alles samen willen doen werkt meestal niet.
 • Overweeg om apart te gaan. Ook als de scheidingsbeslissing nog niet definitief is gevallen zal het wel duidelijk zijn dat er iets aan de hand is. En als elk van u een fijne vakantie heeft los van elkaar, dan kan dat ook weer ruimte geven. En misschien neemt u elk kinderen mee of alleen diegenen die uw vakantie het leukst vinden.

U bent al gescheiden

Afhankelijk van hoe goed het contact met u ex-partner is kan de vakantieverdeling op vele manieren worden ingevuld. Vaak worden de weken verdeeld en gaat ieder zijn eigen gang. Maar met enige creativiteit is er veel meer mogelijk:

 • Kinderen willen en hoeven geen zes weken in het buitenland te zitten. Vaak is dat gewoon teveel en bovendien vermoeiend en kostbaar. U kunt bijvoorbeeld:
  • afspreken dat u het ene jaar en de ander het andere jaar met de kinderen naar het buitenland gaat.
  • met de kinderen naar de bestemming gaan en halverwege “wisselen van ouder”, zodat u gaat en de ander komt, die vervolgens met de kinderen terug gaat.
  • toch met zijn allen gaan. Er zijn voorbeelden genoeg waarbij dat kan. Maar doe dit alleen als u dat allemaal, inclusief de kinderen, echt als leuk ervaart.
 • Besef dat u niet persé met ze weg moet. Een zeil- of ponykamp is nog steeds erg leuk voor ze, om maar wat te noemen.
 • U hoeft ook niet de hele periode vrij te zijn. De kinderen kunnen inderdaad op kamp, naar Opa en Oma een weekje, etc. etc. Op deze manier komt u ook beter uit met uw vakantiedagen, wat voor de meeste mensen echt een probleem is.
 • Wil één van u echt een mooie grote reis maken (5 weken Australië bijvoorbeeld) ruil dat dan met Herfst- de Kerst- of Voorjaarsvakantie, zodat het over het schooljaar toch eerlijk verdeeld is. En zodat toch die mooie reis mogelijk is.

Wees creatief

U leest het al hierboven, mijn advies bij vakantie en scheiden is altijd om verder te kijken dan het eerste wat in u opkomt. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden en met enige creativiteit kan in alle omstandigheden de vakantie gewoon zijn wat het moet zijn: Een fijne, ontspannen tijd voor iedereen, zodat we ons weer kunnen opladen voor het (school)jaar wat ons wacht…!