06 22 750 867 [email protected]
Voorbeeld Ouderschapsplan

U kunt het Voorbeeld Ouderschapsplan gebruiken om een eerste gesprek aan te gaan met uw partner over de kinderen. Om u nog beter te helpen zijn per onderdeel toelichtingen gemaakt zoals deze.

Naamgeving

Onder dit stuk valt ook nog naamgeving, hoe de kinderen eventuele nieuwe partners mogen noemen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het is toch behulpzaam om af te spreken. Soms wil een stiefmoeder of -vader graag Papa of Mama genoemd worden, terwijl de betreffende ouder dat niet eens wil, de kinderen niet en zeker de andere ouder niet. Met deze afspraak heeft u dan een stok achter de deur.

En ja hoor, als de kinderen het zelf graag willen, dat komt voor, dan is het wel bespreekbaar. Maar zorg dat dan heel duidelijk is wat de kinderen willen, want hun mening is soms erg afhankelijk van wie het vraagt. Pas op het beruchte loyaliteitsconflict.

Ouderschapsplan Wonen

Waar u na de scheiding gaat wonen is op zich een lastig punt, zie voor algemene informatie de Overzichtspagina over wonen. Maar in het ouderschapsplan gaat het er dan vooral om waar u woont in verband met de zorg voor de kinderen. Waarbij de zorgverdeling uiteraard een belangrijke rol speelt. Bij co-ouderschap zal de afstand kort moeten zijn om van beide huizen naar school, clubs en vriendjes te kunnen komen. Terwijl bij een om-het-weekend-bij-Pa regeling veel meer ruimte biedt

Bedenk hierbij vooral dat u waarschijnlijk niet zomaar (ver) weg gaat wonen. Woonlasten en beschikbaarheid spelen een belangrijke rol, vooral tijdens en na de scheiding.

Maar op iets langere termijn gaat u niet zomaar verhuizen. Vaak is een baan of nieuwe partner dan de reden om te willen verhuizen. Maak uw afspraken dan ook met die situatie in het achterhoofd, in de vorm van : Stel dat ik wordt ontslagen, maar wel een goede baan in Groningen kan krijgen. Wat doen we dan met de kinderen? Of stel dat mijn nieuwe partner in Maastricht woont en we willen op gegeven moment samen?