06 22 750 867 [email protected]
Voorbeeld Ouderschapsplan

U kunt het Voorbeeld Ouderschapsplan gebruiken om een eerste gesprek aan te gaan met uw partner over de kinderen. Om u nog beter te helpen zijn per onderdeel toelichtingen gemaakt zoals deze.

Toelichting ouderlijk gezag ouderschapsplan

Ouderlijk gezag hebt u als getrouwd of geregistreerd stel van rechtswege. Alleen voor samenwoners geldt dat dat separaat geregeld moet worden. Niet iedereen doet dit, omdat men denkt dat met het aangeven van het kind en daarmee de erkenning ervan door de vader alles geregeld is. Laat u het daar echter bij dan heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag, terwijl de vader wel alle plichten heeft als ouder. Niet handig, maar u kunt het ouderlijk gezag delen alsnog snel en makkelijk digitaal regelen via deze link op Rechtspraak.nl.

Communicatie is alles

Van alle afspraken die u maakt is die over de wijze waarop u over de kinderen communiceert misschien wel het allerbelangrijkst! Want als dat goed gaat kunt u alle grotere en kleinere zaken die opkomen gewoon samen bespreken en oplossen. Kijkt u dan ook zeer serieus naar deze afspraken en zorg dat u een vorm, frequentie en methode van communiceren afspreekt waarvan u beide verwacht dat die:

  • Ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd… Ja, zo’n grote agenda waar we alles in opschrijven is een goed idee, maar een van ons is absoluut geen schrijver, dat gaat dus niet werken. Iets anders afspreken!
  • Gebaseerd is op een gezamenlijke behoefte. Die verschilt van ouder tot ouder en zeker ook tussen u beiden. Check wat u nodig heeft en bereid bent te geven. En start niet met uw eisen aan de ander. Wie geeft zal ook ontvangen.
  • Aansluit bij de leeftijd, situatie en wensen van de kinderen. Betrek hen zo mogelijk bij deze afspraak en de uitvoering ervan. Kunt u eens per week of per maand nog goed samen eten bijvoorbeeld? Dat kan heel goed werken om iedereen helemaal op de hoogte te houden. Maar niet doen als u daar met gekrulde tenen zich zit in te houden.