06 22 750 867 [email protected]

Tijdelijke woonruimte

Loopt uw relatie echt niet goed, dan kan het erg verstandig zijn om voorlopig tijdelijke woonruimte te zoeken voor één van u. Is er veel ruzie en krijgen de kinderen dat op een of andere manier mee, dan is het zelfs nog belangrijker. Het geeft rust en ruimte zodat de druk tussen u wat kan afnemen. En soms is het genoeg om weer in gesprek te komen. Telkens met elkaar geconfronteerd worden is niet eenvoudig in zo’n situatie. Hoe regel je dat en wat spreek je af?

Wie blijft…?

De meeste mensen blijven graag in hun eigen huis, anderen gaan graag weg. Als één van u graag vertrekt dan is duidelijk wie er blijft. Let wel op, het hoeft niet degene te zijn die het initiatief tot de scheiding heeft genomen die dan maar weg moet. Dat zou meer uit wraak, uit boosheid zijn en dat zijn geen goede gronden voor besluiten.

Wat zijn dan wel goede argumenten? Uiteraard de kinderen. Het ligt voor de hand dat degene die de meeste zorg voor de kinderen op zich neemt met de kinderen in het huis blijft.

Een mooie oplossing voor de kinderen is het zogenaamde birdnesting. De kinderen blijven thuis en de ouders vliegen als vogels in en uit. Voor de kinderen vrijwel ideaal, voor de ouders een flinke opgave. U heeft dan bovendien 3 woonplekken nodig, wat ook niet altijd eenvoudig te regelen is en bijzonder kostbaar kan zijn.

Wanneer zoek je tijdelijke woonruimte?

Als de bom vandaag barst, ga dan niet meteen weg. Als het even kan is het goed de zaak even te laten bekoelen en geen overhaaste beslissingen nemen. Vertrek je met slaande deuren dan kan dat grote gevolgen hebben voor de toekomst. Terwijl je misschien beter even rustig bij iemand kan gaan “logeren” een paar dagen of een week en dan samen een redelijke oplossing kunt zoeken voor de situatie.

Blijf aan de andere kant ook niet langer dan goed is. Als je echt vast zit samen in de ruzies en/of de spanning loopt op dan is afstand nemen op een gegeven moment erg verstandig. Het risico op psychologisch of zelfs fysiek geweld is niet denkbeeldig als je mensen maar genoeg onder druk zet.

Vraag hierbij altijd advies aan een goede scheidingsbemiddelaar die zowel de emotionele als de praktische kan goed kan overzien.

Hoe kom je aan tijdelijke woonruimte?

Er is vrijwel overal veel te huur. Als je geld hebt… Via makelaars, huurbureaus en vele websites worden huizen aangeboden voor tijdelijke verhuur. De prijzen zijn echter fors. In de grotere steden zoals Amsterdam en Utrecht mag je rekenen op € 1.000 plus voor een redelijke woonruimte. Dat kan niet iedereen zich veroorloven….!

Handige links:

https://www.funda.nl/huur/

https://www.pararius.nl/

https://www.woningnetregioutrecht.nl/

https://www.urgentiewijzer.nl/

Ga je bij familie, vrienden of kennissen logeren, realiseer je dan dat dat een behoorlijke aanslag op jouw en hun privacy betekent. Normaal gesproken kan dat wel voor een week of zo, maar veel langer is vaak niet verstandig. Het is aan de andere kant wel de goedkoopste oplossing. Denk er in ieder geval goed over na voordat je op je logeeradres na een paar weken ook de deur wordt uitgekeken…!

Bent u ingeschreven bij WoningNet of een woningbouwvereniging, dan kunt u bij voldoende inschrijfjaren snel een woning krijgen. Maar let op! Accepteert u een woning die u als tijdelijk beschouwt, dan zijn uw inschrijfjaren weg en kunt u niet zomaar weer een andere woning krijgen. Het is dus verstandig om in dit geval eerst iets anders te proberen om de sociale woningbouw als definitieve woonoptie te behouden.

Voorlopige afspraken

Gaat u tijdelijk uit elkaar, dan zijn er een drietal zaken die duidelijk moeten worden afgesproken vóórdat iemand vertrekt:

  1. De kinderen. Een zorgverdeling en hoe om te gaan met halen/brengen, sport, school, etc.
  2. Wonen. Wie woont waar?
  3. Inkomen en kosten. Een goede verdeling die zorgt dat niemand in de problemen komt.

Rechten en plichten

Veel mensen zijn bang dat als ze het huis verlaten zij een deel van hun bezit, hun eigen huis, opgeven. Dat is niet zo. Een huis dat u gezamenlijk bezit blijft dat, ook als u er niet meer woont. U heeft evenveel te zeggen over een latere verkoop bijvoorbeeld of wie er uiteindelijk gaat wonen.

Let wel op als u de deur achter u dichttrekt onder het roepen van “ik kom hier nooit meer terug!” of woorden van gelijke strekking. Bij een conflict over wie er voorlopig mag wonen staat u juridisch dan een stuk minder sterk.

Zorg dat u samen heldere, eerlijke afspraken maakt en zorg dat u daar goed advies bij krijgt. Dan is er opeens heel veel mogelijk!