06 22 750 867 [email protected]

Bent u getrouwd met iemand die al een huis en hypotheek had voor uw huwelijk? Let op, want deze schulden in de gemeenschap van goederen leveren Schulden in de gemeenschap van goederensoms een bijzondere situatie op, met name als de schulden voor het huwelijk al bestonden.

Bij het huwelijk

Zolang u voor 1 januari 2018 bent getrouwd komen schulden automatisch in de gemeenschap van goederen terecht, tenzij u op huwelijkse voorwaarden trouwt. U bent daar samen aansprakelijk voor, u moet samen rente en aflossing betalen en doet u dat niet dan kan de schuldeiser u beiden aanspreken en zowel uw privé als gemeenschap vermogen en inkomen aanspreken.

Bij de scheiding

Nu gebeurd er iets bijzonders. Met het indienen van het verzoekschrift is de huwelijksgemeenschap opgeheven. En aangezien bovengenoemde hypotheek niet voor de gewone huishouding tijdens het huwelijk is aangegaan (daarvoor al namelijk), kan de hypotheekverstrekker u niet meer zomaar aanspreken voor alles wat u hebt mocht de schuld niet meer betaald worden, maar alleen voor dat deel wat u uit de gemeenschap heeft verkregen. Zie http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-1/artikel102

Een voorbeeld: Deze hypotheek bedraagt € 100.000. Na de scheiding neemt uw ex-partner het huis en hypotheek over, maar betaalt de rente en aflossing op gegeven moment niet meer. Er was bij de verdeling van de bezittingen en schulden heeft € 5.000 mee gekregen. De bank kan zodoende maximaal deze € 5.000 vorderen, niets meer. Ook een loonbeslag op uw loon is in dit geval niet mogelijk.

Schulden in de gemeenschap van goederen

U ziet, voor een goede scheiding is soms zeer specifieke kennis nodig. Van juridische zaken, maar ook van de praktijk, financiën en fiscale zaken. Door dit goed te combineren ben ik in staat u een goede start van de rest van uw leven te geven. Kom gerust een keer kennis maken en ik vertel u er meer over.

Meer over schulden bij scheiding: https://www.scheidingsraadgever.eu/scheiden-met-schulden/