06 22 750 867 [email protected]

schenking-ton-bij-scheidingIn 2017 komt hij terug, de schenking ton bij scheiding, oftewel de mogelijkheid om € 100.000 vrij van belasting te schenken. Vanaf 1 januari 2017 mag dat weer, net als in 2014, en het lijkt erop dat de regeling langer zal blijven bestaan. Het gaat dan om een schenking die u ontvangt ten behoeve van de eigen woning.

Hoe werkt schenkbelasting?

Schenkbelasting is een belasting over giften die ontvangen worden. Het is dus niet de gever die belasting moet betalen, maar de ontvanger. Voor kinderen is van hun ouders geld ontvangen geldt standaard een vrijstelling van zo’n € 5.000 per jaar. Ontvang je meer, dan is dat belast.

Schenking ton bij scheiding

Vanaf 1 januari 2017 is het toegestaan van iedere willekeurige derde € 100.000 geschonken te krijgen, zonder dat daar schenkbelasting over wordt geheven, zolang de schenking wordt gedaan ten behoeve van de eigen woning. Let op dat als u in eerdere jaren al gebruik heeft gemaakt van de extra vrijstelling die eerder gold dat bedrag in mindering wordt gebracht op de vrijstelling. En er zijn meer voorwaarden, zoals een maximale leeftijd van 40. U vindt de details op de betreffende pagina van de Belastingdienst.

Voorbeelden bij scheiding

De toepassingen van deze uitbreiding van de vrijstelling zijn bij een scheiding legio. Een aantal voorbeelden:

  • U heeft uw vermogen netjes verdeeld en aan het eind van de rit zou er nog het één en ander verrekend moeten worden. Niet iedereen wil dat. Met deze nieuwe regeling kun je elkaar dus maximaal € 100.000 laten, zonder dat daar schenkbelasting over wordt geheven.
  • Uw partner neemt de eigen woning over, inclusief een flinke onderwaarde. U zult hem of haar zodoende de helft van de overwaarde moeten betalen. Voor veel mensen voelt dat heel vreemd. Immers, de ander heeft de woning al en krijgt ook nog geld mee. Hoewel het financieel en zakelijk gezien klopt, willen veel mensen dit toch niet op deze manier afhandelen. Uw partner kan uw deel van de onderwaarde dan kwijtschelden onder deze vrijstelling.
  • U wilt afzien van partneralimentatie, maar wel onder voorwaarde dat er een voorziening voor uw volwassen kinderen wordt opgebouwd. Het te storten bedrag is tot € 100.000 per kind vrij van schenkbelasting als zij het aan een eigen woning besteden, anders ruim € 25.000.

 

WhatsApp chat