06 22 750 867 [email protected]

together1[1]De scheiding regelen als eenmaal het besluit is gevallen dat u uit elkaar gaat. Hoe doe je zoiets, wat is belangrijk en waar moet u rekening mee houden. Een kort overzicht van uw Raadgever.

Vind een goede scheidingsbemiddelaar

  • Zorg voor iemand die kennis heeft van alle juridische, praktische, financiële en fiscale zaken waar u mee te maken krijgt. Een advocaat laat vaak de financiële en fiscale kant liggen, een financieel planner weet misschien niet alles van kinderen en hoe daarmee om te gaan… Kortom, vraagt u goed door, zodat u met één contactpersoon de hele scheiding kunt regelen. Heel veel informatie vindt u onder “Alles over scheiden” in het hoofdmenu.
  • Zijn er referenties? Via uw eigen familie, vrienden en kennissen is het beste. En misschien zijn er op de website wel referenties opgenomen
  • Is er een “klik”? Erg belangrijk dat u beiden vertrouwen heeft in de persoon die u helpt, al is soms niet helemaal duidelijk waarom.
  • Ervaring. Iemand die net is gestart kan nog niet helemaal op de hoogte zijn van alles. Vraagt u gerust hoe lang iemand al bezig is, en naar zijn/haar opleiding en ervaring. En ja, het is gewoon beter als het een ervaringsdeskundige is die uw situatie daardoor beter begrijpt.
  • Respect voor de emoties. Het spreekt voor zich dat er veel emoties loskomen. Kan deze persoon daarmee omgaan? Mag het er zijn?
  • Is de prijsstelling in verhouding tot de kwaliteit? Iemand met meer bagage zal ook wat duurder zijn. En is er de mogelijkheid van een vast tarief, wat voor u veel rust en duidelijkheid kan geven?

Check of u inderdaad uit elkaar gaat

Het lijkt een open deur, maar ik heb al veel mensen in een eerste gesprek gehad die toch niet uit elkaar gingen. Daar zijn allerhande redenen voor, maar het is de eerste harde confrontatie met de werkelijkheid. We gaan dus ECHT uit elkaar, want we zitten daarvoor bij deze bemiddelaar. Soms maakt dat dingen los en zorgt het ervoor dat u nog eens goed nadenkt en tot andere besluiten komt. Uitstel of afstel. We checken dat ook altijd met mensen. Helpen om te zorgen dat mensen goed uit elkaar is een mooi vak, maar het is niet onze bedoeling om u te scheiden als dat niet nodig is.

Stelt u zich op de juiste wijze op

Is het besluit eenmaal gevallen, dan gaat u samen met de bemiddelaar aan de slag. Daarbij helpt het enorm als u allebei twee dingen goed kunt:

  • Goed voor uw eigen belangen opkomen, helder zijn in wat u wilt en echt belangrijke zaken stevig verdedigen
  • De ander nog wat gunnen.

Ontbreekt één van deze twee, dan wordt het proces daardoor vertraagd, en het maakt het vooral een stuk lastiger. Stelt u zich maar voor dat iemand (of beiden!) constant alleen voor de ander denkt, hem/haar alles gunt, maar niet aangeeft wat hij/zij zelf wil. De kwaliteit van de afspraken staat dan erg onder druk en vaak realiseert iemand zich dan pas heel laat wat de gevolgen zijn. Komt hij/zij dan tot bezinning, dan krijg je alsnog gedoe samen.

Andersom werkt het ook niet als je op alle punten al hebt besloten hoe het moet en niet bereid bent tot compromissen. Keiharde confrontaties zijn het gevolg, zonder dat er een oplossing komt waar beiden mee kunnen leven. Vaak wordt deze opstelling gevoed door de vaak heftige emoties die tussen u spelen, meer dan de inhoud van het dispuut.

Heb respect voor de eigen emoties

Een scheiding heeft voor u beiden grote emotionele gevolgen. Voor uzelf is het zinvol om deze emoties een plek te geven en vooral: Om die niet naar de ander te uiten. Dat er genoeg te verwijten valt wederzijds dat is evident. Maar dat ook uitspreken heeft alleen maar negatieve gevolgen. Zoek een andere plek c.q. persoon waar u met uw verdriet, angsten, boosheid, schuldgevoel terecht kunt. Niet om de ander te beschermen. Maar om het proces voor uzelf EN de kinderen aanmerkelijk te verbeteren.

Heb respect voor de emoties van de ander

Weest u realistisch in uw verwachtingen van de ander. Verwacht geen steun, begrip of dankbaarheid. U bent nu eenmaal geen stel meer. Sterker nog, u gaat uit elkaar en moet daarin zelf dealen met de emoties en praktische problemen waar u mee te maken heeft.

In een groot aantal gevallen doen mensen het echt heel goed samen en helpen ze elkaar ondanks de scheiding nog op alle manier. Realiseert u zich dat dat niet standaard is en wees er dankbaar voor als u dat krijgt. Maar er op hopen, op rekenen of zelfs er vanuit gaan levert teleurstelling en gedoe op.