06 22 750 867 [email protected]

Scheiden en kindScheiden en kind, eigenlijk wil je het liefst helemaal niet scheiden voor de kinderen. Je wilt dat ze gelukkig zijn, van je houden en dat het goed met ze gaat en dat staat allemaal toch op losse schroeven bij een scheiding. Hoe ga je daar nu op een goede manier mee om?

Geen ruzie!

Eigenlijk is het heel simpel: Maak geen ruzie. Er zijn erg veel onderzoeken geweest over de gevolgen van scheiden voor kinderen en hierover zijn ze het eens. Ruziënde ouders is het ergste wat er is voor een kind! Het brengt ze in het beruchte loyaliteitsconflict, maakt dat ze zich onveilig voelen en er is daardoor minder aandacht voor de kinderen zelf.

Niet doen, dus. Dat is echter niet altijd eenvoudig. Tussen de ouders is vaak veel gebeurd, je gaat niet voor niks uit elkaar, dus de emoties spelen soms hoog op. Begrijpelijk dat het lastig is. Hierbij wat tips van de Raadgever, geput uit jarenlang werken met scheidende ouders:

Tips scheiden en kind

De twee petten – Voor veel mensen werkt het het beste om je te realiseren welke rol je op welk moment inneemt. Soms ben je ex-partners en kun je best elkaar de waarheid zeggen. Maar soms ben je ouder. En als zodanig is het makkelijker om in het belang van het kind de ander in zijn/haar rol als ouder in de waarde te laten. Zoals een klant eens zei: “Het is een vreselijke lul, maar wel een prima vader”.

Verwerk je emoties zelf – Angst, boosheid, verdriet, teleurstelling. Het zijn de emoties waar je doorheen moet bij een scheiding. En de ander kan (en wil) je daar meestal niet bij helpen. Probeer dat dan ook niet, maar ga er zelf mee aan de slag. Via de huisarts, maatschappelijk werk, coaching of relatietherapie zijn mogelijkheden. Maar gewoon goed uithuilen bij een goed vriendin of familielid, sporten, van je af schrijven, etc. Het kan allemaal helpen. En als je zelf rustiger bent gaat het tussen jullie ook beter. In het belang van jezelf EN de kinderen!