06 22 750 867 [email protected]

Scheiden en de fiscusBij een scheiding is het hele financiële plaatje van bezittingen en schulden, kinderkosten, partner- en kinderalimentatie een belangrijk onderdeel. En in al die gebieden komt ook de fiscus om de hoek kijken. Waar zijn voordelen te behalen? En welke voetangels en klemmen moet u zien te ontwijken bij scheiden en de fiscus? En hoe verandert dat in de toekomst?

Kinderkosten en de fiscus

Naast kinderbijslag, die u al van de SVB ontvangt, ondersteunt ook de fiscus mensen die alleenstaand ouder zijn. Oftewel je gaat scheiden en de fiscus betaalt extra mee aan de kinderkosten. Dat is mooi, maar welke regelingen zijn er eigenlijk? Nou, de laatste jaren is dat sterk verminderd, maar de volgende kindregelingen zijn er nog:

  • Kindgebonden budget. Voor wie kinderbijslag ontvangt voor een kind wat op zijn/haar adres is ingeschreven.
  • Kinderopvangtoeslag.
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Voor wie zorg voor de kinderen met werk combineert. Hoe meer inkomen, hoe meer korting.

Alles hierover vindt u op https://www.scheidingsraadgever.eu/kindregelingen-2016/

Belasting en partneralimentatie

Wie partneralimentatie betaalt doet dat “bruto”. Hij of zij mag dit hele bedrag in mindering brengen op het inkomen, evenals bijvoorbeeld de hypotheekrente. Voor de ontvanger is partneralimentatie inkomen, en moet daar als zodanig belasting en eventueel ZVW premie over betalen.

Valt de betaler in een hoger belastingtarief dan de ontvanger, dan genereert u samen een belastingvoordeel. Voorbeeld: Hij betaalt € 1.000 en valt in de 52% schaal. Dat kost hem zodoende € 480. Zij ontvangt (uiteraard) ook € 1.000 en betaalt daarover slechts 42% belasting en heeft netto dus € 580 in handen. Zo verdienen zij dus € 100 netto per maand.

Let op, over ontvangen partneralimentatie betaalt u ook ZVW als u via uw werkgever nog niet aan het maximum zit. Dat kan een deel van het voordeel teniet doen. Laat u dus goed informeren!

Schenkbelasting

Vooral opletten hier. Verdeelt u alles zoals het zou moeten, juridisch gezien, dan is er niks aan de hand. Maar bij een scheve verdeling kan dat voor de ontvanger tot onaangename verrassingen leiden! Laat u goed informeren door uw Raadgever. En mocht u iets willen schenken, dan is het in principe mogelijk dat binnen het lage echtgenotentarief te doen, mits correct geformuleerd in het convenant.

Zorg- en huurtoeslag

Omdat na de scheiding de inkomens niet meer worden opgeteld komt u soms nu wel in aanmerking voor deze toeslagen. Ze zijn de moeite waard om naar te kijken. Houdt u er wel rekening mee dat partneralimentatie als inkomen geldt en dus een negatieve invloed op deze toeslagen kan hebben.

Toekomstige veranderingen

De Belastingdienst kijkt ook naar scheiden en de fiscus. De afgelopen jaren is al veel veranderd, en in de huidige plannen wordt er nog veel bezuinigd. Zorg dus dat u op de hoogte blijft en dat u uw financiële afspraken bijstelt. Als u nu alles netjes heeft laten uitrekenen, maar volgend jaar vervallen voor u allerlei fiscale voordelen, dan draagt u alleen daar de lasten van als u niks doet! U kunt door de Raadgever bij Scheiden op de hoogte worden gehouden. Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief via het contactformulier.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
WhatsApp chat