06 22 750 867 [email protected]

Ouderschapsplan voorbeeldEén van de belangrijkste zaken die bij een scheiding moeten worden geregeld is de zorg voor de kinderen: Wie zorgt wanneer en wat zijn daarbij goede argumenten? Wat is het beste voor de kinderen? Om u te helpen is in dit ouderschapsplan voorbeeld een aanzet gegeven tot de belangrijkste overwegingen en mogelijkheden.

Ouderschapsplan voorbeeld

Een compleet ouderschapsplan, zeer uitgebreid met opties en mogelijkheden en uitleg per sectie kunt u hier downloaden. Doe er uw voordeel mee. Ouderschapsplan voorbeeld 2019.

De eerste vragen

Stelt u zichzelf dan eens de volgende twee vragen:

  1. Wat voor ouder ben ik geweest?
  2. En wat voor ouder zou ik willen zijn?

De eerste vraag maakt u bewust van wat u altijd heeft gedaan. Deelde u als vader al veel in de zorg of kwam u “op zondag het vlees snijden…”? Heeft u als moeder altijd gewerkt en hoe belangrijk is en was dat voor u? Hoeveel zorg heeft u zelf gedaan en wat uitbesteed? Voor beiden, hoe beviel dat?

De tweede vraag is daardoor beter te beantwoorden. Als u zonder nadenken doorgaat laat u mogelijk kansen liggen. Immers, als je ooit je ouderschap wilt veranderen, dan is nu de kans! Het komt heel veel voor dat mensen na een scheiding de zorg voor de kinderen meer delen dan daarvoor doordat vaders wat minder gaat werken en zij meer. Veel is mogelijk en sta open voor mogelijkheden, ook als die in het verleden niet bespreekbaar waren.

Rust, reinheid en regelmaat

Vervolgens kun je stellen dat een goede zorgverdeling aan een aantal eisen voldoet:

  • Zo min mogelijk wisselingen. Wisselingen zorgen voor onrust, gesleep met spullen, veel schakelen voor de kinderen tussen het ene en het andere huishouden.
  • Zorg voor duidelijkheid. Elke regeling die de kinderen een vast patroon bieden en waarop weinig afwijkingen voorkomen is gewoon beter en prettiger voor ze.
  • Kies duidelijke wisselmomenten. Neem een tijd op en vanaf dat moment wisselt ook de verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: Als de wissel op maandagochtend om 8:30 is als vader de kinderen naar school heeft gebracht en er wordt er eentje om 10:00 uur ziek en moet opgehaald worden, dan is dat dus aan de moeder. Spreek je het wisselmoment na schooltijd af dan moet de vader in de actie.

Ouderschapsplan voorbeeld co-ouderschap

Bij co-ouderschap komen twee systemen het meeste voor. Hier een voorbeeld van de week op, week af systematiek:

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
Week 1 Moeder Moeder Moeder Moeder Moeder tot 17:00 Vader Vader
Week 2 Vader Vader Vader Vader Vader tot 17:00 Moeder Moeder

Hierbij is gekozen voor een wissel op vrijdagmiddag, zodat de kinderen weer even kunnen wennen op de nieuwe plek, rustig afscheid kunnen nemen van de andere ouder, en waarbij je de week dus begint met een gezamenlijk weekend. Goed alternatief is de wissel op zondagavond, waarbij je de week met de kinderen dus afsluit met het weekend.
Prima alternatief is het volgende ouderschapsplan voorbeeld voor co-ouderschap, waarbij de doordeweekse dagen in een vast ritme verdeeld worden. Erg handig als je beiden werkt, omdat je vaak makkelijker met je baas afspraken kunt maken om elke week op een vaste dag langer of juist korter te werken.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
Week 1 Moeder Moeder Moeder tot 12:00 Vader Vader Vader Vader tot 17:00
Week 2 Moeder Moeder Moeder tot 12:00 Vader Vader tot 17:00 Moeder Moeder

Ouderschapsplan voorbeeld hoofdverzorger

In veel gevallen kiezen mensen voor een meer scheve verdeling van de zorg. Vaak komt dat voort uit de klassieke man-vrouw verhouding tijdens het huwelijk die je toch nog veel ziet, waarin de vader vooral voor het geld zorgt en de moeder voor de kinderen. Daar is niks mis mee. Zijn de kinderen hoofdzakelijk op één adres, dan geeft dat ook rust en duidelijkheid. Ze zijn daar soms beter mee af. Als u samen zorgt dat ze hun vader ook voldoende zien, dan kan het uitstekend werken. Wel zult u merken dat de ouderrol van de vader steeds minder wordt en de moeder de hoofdverantwoordelijkheid draagt. Dat is voor de kinderen misschien minder goed, omdat ze de invloed van een vader missen. Als moeder heb je bovendien geen klankbord en tegenwicht meer in vragen over de opvoeding.

Een zorgverdeling zou er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
Week 1 Moeder Moeder Moeder tot 12:00 Vader tot 8:30 Moeder tot 17:00 Vader Vader tot 17:00
Week 2 Moeder Moeder Moeder tot 12:00 Vader tot 8:30 Moeder Moeder Moeder

Leeftijd van de kinderen

Ja, ook als kinderen al wat ouder zijn hebben zij behoefte aan duidelijkheid en regelmaat! Sommige mensen zijn geneigd om oudere kinderen zelf te laten bepalen wanneer ze bij wie zijn. Daar is uiteindelijk niemand mee gebaat. Het geeft veel onduidelijkheid, vergt dus veel communicatie en je legt de verantwoordelijkheid van de keuze bij de kinderen, die daarmee heel snel in een loyaliteitsconflict komen. Niet doen, dus. Gewoon als ouders de verantwoordelijkheid voor de zorg nemen en tieners de gelegenheid geven hun mening te geven en zich te verzetten, zoals het hoort.

Oneigenlijke argumenten

Bij de zorgverdeling zijn veel goede argumenten voor het één of het ander te geven. In de praktijk zie ik echter veel oneigenlijke argumenten, mensen die hun eigen belang toch boven dat van de kinderen stellen. Natuurlijk is het voor ouders (en zeker voor moeders) lastig je kinderen niet elke dag te zien en als het dan moet liefst zo kort mogelijk. Maar het gaat om de kinderen en als ouder moet je dan soms even slikken. Bovendien leert de praktijk dat ouders ook snel aan zo’n regeling gewend zijn, net als de kinderen.

Naast dit voorbeeld zie ik ook regelmatig dat de kinderen niet aan de andere gegund worden. Uit boosheid over de scheiding bijvoorbeeld. Dat mag natuurlijk nooit een rol spelen bij de vraag wat een goede zorgverdeling voor de kinderen is! Hoe begrijpelijk alle emoties rond de scheiding ook zijn, de kinderen mogen daar niet de dupe van worden.

Een ouderschapsplan maken

Als u op internet speurt (zoals u nu misschien wel aan het doen bent) dan zijn er legio ouderschapsplan voorbeelden te vinden. Toch vergt het maken van een goede zorgverdeling kennis en ervaring, net als bij alle andere onderdelen van de scheiding. Ik merk dat als ik met mijn klanten het ouderschapsplan bespreek. Op vrijwel ieder onderwerp kan ik met voorbeelden en argumenten helpen om het plan beter te maken. Wilt u daarvan gebruik maken, gebaseerd op dit ouderschapsplan voorbeeld? Komt u dan gerust eens kennismaken, dan leg ik graag uit wat ik voor u kan betekenen.

Ook kunt u gebruik maken van het Voorbeeld Ouderschapsplan, gebaseerd op wat ik zelf gebruik om mensen te helpen. Inclusief heldere toelichtingen op de verschillende onderdelen.

Meer over kinderen en scheiden

Naast de zorg zijn er nog vele onderwerpen die in een ouderschapsplan aan bod komen. Alle informatie over scheiden en kinderen vind u onder Scheiden en Kinderen.