06 22 750 867 [email protected]

Omgangsregeling weekendUit de Praktijk van de Scheidingsraadgever

Wat er zo mis kan gaan bij een omgangsregeling weekend. Ik kreeg de volgende mail: “Dit weekend checkte ik met mijn ex-partner welke dagen we volgend jaar de kinderen hebben rond Feestdagen en vakanties, zoals altijd. Grote verwarring en misverstanden zijn het gevolg, want wat blijkt? Zij gaat uit van precies de andere weekenden volgend jaar dan ik! Hoe kan dat nou, we hebben toch zo’n duidelijke afspraak: De kinderen zijn om het weekend bij ons.”

Na enige gedoe en gepuzzel blijkt dat de moeder (voor zichzelf) altijd aanhoudt: Ik heb de kinderen in de even weekenden en in de oneven weekenden zijn ze bij mijn ex. Terwijl de vader in zijn (elektronische) agenda om de week heb geprogrammeerd. En als er in een jaar dan ook een week 53 voorkomt, heb je dus twee oneven weken (53 en 1) na elkaar en is het misverstand geboren.

Ruzie om de weekenden

Stevige ruzie was hier het gevolg, want het belang is voor elk groot. Waarom? Nou in zijn geval bijvoorbeeld heeft hij een nieuwe partner met kinderen die ook gescheiden is. Hun regelingen zijn op elkaar afgestemd, dus als zijn ex haar zin krijgt heeft hij om beurten de kinderen in plaats van gezellig tegelijk. Waarschijnlijk jarenlang! En voor zijn ex geldt iets vergelijkbaars. Dus ze willen allebei niet toegeven.

Het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan moet in zo’n geval duidelijkheid geven. Als de afspraken bij de scheiding goed zijn gemaakt is het gewoon duidelijk, als Raadgever zorg ik daarvoor. Maar helaas is dat niet altijd zo. Want ook al staat er even/oneven, was dat inderdaad de bedoeling in dit specifieke geval? En als er staat om het weekend? Een goede formulering is dan van groot belang. En de intentie, wat heeft u bedoeld?

Check uw afspraken NU

Bent u gescheiden, check dan even wat u heeft afgesproken en check met uw ex of hij/zij het hetzelfde ziet! Nu, voordat het misgaar, is er waarschijnlijk nog alle ruimte om zaken aan te passen en (betere) afspraken te maken. Wacht u te lang, dan wordt het mogelijk een stuk lastiger.