06 22 750 867 [email protected]

OmgangsregelingVoor de verdeling van de zorg van de kinderen na de scheiding bestaan grofweg twee systemen: Co-ouderschap en de omgangsregeling echtscheiding. Over co-ouderschap leest u alles hier. Hieronder de overwegingen om voor en omgangsregeling te kiezen waarbij de zorg niet evenredig tussen de ouders is verdeeld.

Omgangsregeling na scheiding

Vroeger, en ik spreek nu van nog niet zo heel lang geleden, was het volkomen normaal dat moeder thuis met de kinderen was en vader voor het geld zorgde. (Mijn schoonmoeder werd ontslagen omdat ze trouwde, dat was toen heel normaal…!). Gingen (en gaan) mensen in die situatie uit elkaar, dan lag een klassieke omgangsregeling van om-het-weekend-bij-Pa voor de hand. Eigenlijk ging veel gewoon door als voorheen. De kinderen bleven bij moeder die toch voor de opvoeding zorgde, alleen de weekenden waren nu met één ouder.

Voordelen omgangsregeling echtscheiding

Business as usual, dat is toch wel het grote voordeel. Hadden jullie al een meer klassieke rolverdeling, dan doe je het echt prima als je voor een omgangsregeling kiest.

Het is de regeling met de meeste rust, over het algemeen, voor de kinderen. Zij hebben één thuis van waaruit ze naar school gaan, hun dingen doen, naar vader gaan. Dat kan voor de kinderen erg prettig zijn.

Als het contact tussen de ouders moeizaam is zorgt een omgangsregeling ervoor dat er minder overleg nodig is. En als contact telkens tot gedoe leidt is het prettig als dat tot een minimum beperkt kan worden.

De afstand tussen huizen van de ouders kan (veel) groter zijn. De kinderen hoeven niet vanuit de vader naar school, dus zolang ze in “zijn” weekenden naar clubs en vriendjes kunnen is er een grotere afstand mogelijk. Let wel dat dit vaak op grote praktische bezwaren stuit. Zeker bij oudere kinderen willen die dan niet meer naar vader om “ze daar helemaal niks hebben”. En geef ze eens ongelijk als dat zo is, hoe pijnlijk voor Pa ook. Een woonplek enigszins in de buurt is dus altijd aan te raden.

Nadelen van de omgangsregeling echtscheiding

Belangrijk nadeel is dat de ouderrol van vader uitgespeeld kan zijn. Als je echt andere ideeën hebt over de opvoeding, dan is de invloed van moeder in 12 dagen natuurlijk veel sterker dan vader in 2… Als je dat beide accepteert, bijvoorbeeld omdat dat toch recht doet aan de situatie tijdens het huwelijk, prima.

Daarnaast mist Moeder hierdoor een andere ouder als klankbord. Zij kan het (terechte) gevoel hebben dat ze er min of meer alleen voor staat, omdat vader de kinderen minder goed kent in hun dagelijks leven. Hij kent de school, vriendjes en activiteiten soms niet of nauwelijks en kan zodoende moeilijker meedenken.

Omgangsregeling verbeteren

Als het enigszins uitvoerbaar is probeer ik mensen toch een tussenvorm te bieden. Als de kinderen 12 dagen niet bij hun vader zijn is dat gewoon best lang. Een extra middag, avond en/of nacht kan het voor iedereen leuker en beter maken. Vaak wordt voor een woensdag gekozen omdat die midden in de week ligt, maar ook omdat basisschool kinderen dan vrij zijn.

Wel of niet blijven slapen hangt van veel zaken af, maar denk er goed over na. Het geeft sowieso een stuk meer gedoe met kleding, knuffels, sportspullen, schoolboeken. favoriete kleding, etc. Dus daarmee gaat het wat in tegen het grootste voordeel van de omgangsregeling: Rust. Al is dat me een goed organisatie ook best op te lossen.

Ook een goede keuze is bijvoorbeeld iedere donderdagmiddag/ -avond in aansluiting op het Papa-weekend. Of op een andere manier het weekend verlengen. Levert geen extra wisselingen op op die manier.

Wil je nog meer richting een gelijkwaardiger zorgverdeling, dan kun je bijv. in de andere week ook dezelfde extra dag/dagen toevoegen. Dan hou je in ieder geval zoveel mogelijk regelmaat.

Tips

Het ligt erg voor de hand. Maar als u uit elkaar gaat, maak dan zeker de eerste periode tijd vrij voor de kinderen! Te vaak zie ik dat mensen al snel een nieuwe lief of andere activiteiten hebben. Iets waar op zich niks tegen is. Maar als je als vader de kinderen (alleen) een heel weekend hebt, spendeer dan ook zoveel mogelijk tijd met ze. Het is erg leuk, je bouwt een nieuwe, vaak betere band met ze op, zij worden er ERG blij van en je leert ze beter kennen. Ook als ze wat ouder zijn en van sport naar vriendjes naar feestjes etc. moeten worden gereden, het kunnen mooie momenten zijn die veel invloed hebben op je band met ze.

Je bent ook als vader belangrijk. Ook dat lijkt een open deur, maar in mijn praktijk zie ik zo vaak dat vaders hun rol onderschatten. Een vader is de enige die de mannelijke zienswijze in het ouderschap kan inbrengen en daar leren kinderen alleen maar van. Leer ze hoe JIJ tegen dingen aankijkt, zonder dat je tegen hun moeder in hoeft te gaan. Ze mogen weten dat er verschillen zijn. Ga niet alleen maar leuke dingen doen, maar maak huiswerk met ze, en maak op feestjes, school en sport contact met andere ouders en vriendjes. Het maakt je vaderschap waardevoller en interessanter en je helpt de kinderen er enorm mee.

Maak je niet onnodig zorgen over de beste omgangsregeling. Vrijwel alle kinderen zijn er tevreden mee, wat je ook kiest. Mits je er maar samenvan tevoren goed over hebt nagedacht, zodat het de kinderen past.

Denk bij de zorgverdeling niet teveel in hokjes als “omgangsregeling” en “co-ouderschap”. Heel vaak kiezen mensen voor een tussenvorm, die hen en hun kinderen gewoon het beste past.

Hou de goede volgorde aan:

  • Wat is het beste voor de kinderen?
  • Kan en wil ik dat inpassen in mijn (nieuwe) leven?

Blijkt nu dat deze, voor de kinderen beste situatie, gewoon niet te realiseren valt vanwege uw werk- of woonsituatie, dan kunt u voor een andere regeling kiezen. En dat kan natuurlijk ook tijdelijk. Bijvoorbeeld tot de tijdelijke woonruimte is omgezet in een definitieve. Zulke afspraken kunt in het ouderschapsplan ook alvast maken, ik doe dat vaak voor mensen.