06 22 750 867 [email protected]

Onderwaarde en scheidingNieuwe woonruimte is altijd nodig als u gaat scheiden. Ook als een van u blijft wonen zal de ander iets anders moeten, maar soms zijn er zelfs twee nieuwe woningen nodig. Hoe komt u dan aan een goede nieuwe woonplek? En wordt het kopen of huren? En hoe zit dat financieel?

Wie blijft en wie gaat?

In veel gevallen is het interessant dat één van de partners in het eigen huis blijft. We kijken altijd met u of dat gewenst en mogelijk is. De eerste vraag is altijd of u er nog WILT wonen. Ook al zijn er veel voordelen en is het fijn voor de kinderen, als u zich niet prettig voelt in deze woning moet u het waarschijnlijk niet doen. Wil één van u blijven of u allebei, dan gaan we kijken naar de (financiële) mogelijkheden. Vaak kan een huurhuis zonder veel problemen bij één van u blijven, maar bij een koophuis is het soms complexer.

Nieuwe woonruimte

Vervolgens moet er minimaal voor één van u nieuwe woonruimte worden gevonden. Samen met u kijk ik naar uw wensen en (financiële) mogelijkheden. In combinatie met de overige bezittingen en schulden, kinder- en partneralimentatie en eventuele andere financiële middelen zal ik duidelijk maken wat u kunt uitgeven en of het niet te krap wordt. In elk geval kijken we ook samen, praktisch en financieel, naar alternatieven. Hierbij komt mijn geïntegreerde aanpak goed tot zijn recht.

Kopen of huren

Een lastige keuze! Huren is, zeker op korte termijn, altijd beschikbaar. Maar de kosten kunnen hoog zijn. Gaat u kopen, dan is er in eerste instantie geld nodig en heeft u voldoende inkomen nodig om de hypotheek te kunnen krijgen. De strenge bankregels op dit vlak zijn dan soms een hindernis. En bedenk goed dat u aan een nieuwe fase in uw leven begint. Weet u zeker dat u langere tijd in dat huis wilt wonen, in die plaats? Zo niet, dan is huren misschien beter. Het geeft u de tijd om alle stof te laten neerdalen, tot rust te komen en te beslissen waar u wilt wonen.

Urgentie

In sommige regio’s is het onder strikte voorwaarden mogelijk om urgentie te krijgen. Ik kijk samen met u of dat voor u een optie is en of u daar gebruik van wilt maken. Urgentie heeft als grote voordeel dat een relatief goedkope woning beschikbaar komt op redelijk korte termijn. Maar er zijn ook redenen om het niet te doen. Zo kunt u urgentie pas aanvragen als de scheiding helemaal rond is. In de praktijk betekent dat vaak nog maanden wachten, omdat ook de aanvraagprocedure vaak weken duurt, terwijl u pas daarna kunt gaan reageren. Ook heeft u minder te zeggen over het type woning en de locatie.

Wat te doen?

De integrale aanpak van de Raadgever bij Scheiden zorgt ervoor dat u precies weet wat uw mogelijkheden zijn qua (nieuwe) woonruimte. Kom vooral eens langs voor een (gratis) kennismakingsgesprek en ik leg graag uit hoe ik ervoor zorg dat u ook qua woonruimte weer verder kunt na de scheiding.