06 22 750 867 [email protected]

Kindregelingen 2020 Als ouder heeft u recht op diverse bedragen en kortingen van de overheid samengevat in de kindregelingen 2020. Jaarlijks worden die aangepast. Hierbij een overzicht van de voorwaarden en bedragen per 1-1-2020.

Kinderbijslag

Kinderbijslag ontvangt een van u of beiden (dat kan bij co-ouderschap). De bedragen zijn per kwartaal.

0-5 jaar221,49
6-11 jaar268,95
12-17 jaar316,41

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een van de bekendste kindregelingen 2020 en een zogenaamde “toeslag”. Heeft u een of meer kinderen onder de 18 waar u de kinderbijslag voor ontvangt en staat dit kind op uw adres ingeschreven? Dan heeft u hier recht op. De bedragen zijn afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en uw inkomen plus dat van een samenwonende partner.

In 2020 gaan de bedragen omhoog. Daarnaast wordt het drempelbedrag verhoogd, zodat meer mensen voor een hoger KGB in aanmerking komen.

Waar u precies recht op heeft kunt u het beste bepalen door in te loggen op Mijn Toeslagen. Dan weet u het precies.

Let op. Uw recht is afhankelijk van uw situatie, inkomen en vermogen. Zorg dat die op Mijn Toeslagen correct zijn opgenomen of ingeschat en pas het anders direct aan voor 2020. Voor het inkomen geldt dat u beter iets te hoog kunt inschatten, dan krijgt u minder maar hoeft u waarschijnlijk ook geen navordering te verwachten.

Zorgtoeslag

Uw kind wordt 18 jaar. Vanaf dat moment vervalt o.a. de kinderbijslag, moet er voor hem/haar zorgpremie worden betaald en ontvangt hij/zij zorgtoeslag. De zorgtoeslag voor 2020 is € 104 per maand, vooropgesteld dat het inkomen onder de € 21.000 is.

Veel ouders maken aparte afspraken over de zorgtoeslag en -premie, vooral als kinderen gaan studeren en/of het huis uit gaan.

Doordat de kinderkosten veranderen op zo’n moment zou ook de partneralimentatie aangepast moeten worden. Zie o.a. het artikel over de partneralimentatie vanaf 2020.

Kinderopvangtoeslag

De tarieven van kinderopvang die maximaal worden vergoed zijn in 2020 verhoogd. Uw kosten zouden dus hoger kunnen worden.

Max. te vergoeden uurprijs kinderopvangtoeslag20192020
Dagopvang (kinderdagverblijf, crèche, peuterspeelzaal)€ 8,02€ 8,17
Bso€ 6,89€ 7,02
Gastouderopvang€ 6,15€ 6,27

Tegelijkertijd zijn de regels en bedragen van de kinderopvangtoeslag ook aangepast. Welke toeslag u daadwerkelijk ontvangt kunt u het beste exact bepalen op Mijn Toeslagen. Ik raad u sterk aan dit tijdig te doen en goed vast te leggen wat u daar invoert en wat het resultaat is.

Veel mensen zijn in de problemen gekomen door fouten van de Belastingdienst of doordat ze zelf iets verkeerd hadden aangegeven. En het gaat hier vaak om zeer grote bedragen.

Vermogenstoets Toeslagen

Let op. Voor alle toeslagen geldt dat als u vermogen heeft er mogelijk geen recht is op de betreffende toeslag! De hoogte van dit vermogen verschilt per regeling. En aangezien u bij scheiding soms een flink bedrag cash meekrijgt uit bijvoorbeeld de verkoop of overname van de woning kan dit grote gevolgen hebben.

Laat u dus tijdens de scheiding en voordat u uw handtekening zet goed informeren. Een kleine aanpassing in de afspraken kan soms zeer grote negatieve of positieve effecten sorteren.

Inkomensafhankelijke Combinatiekorting

Kindregelingen 2020 omvat naast naast bovenstaande toeslagen ook heffingskortingen. De ICK is er voor ouders met een kind tot 12 jaar onder voorwaarden van toepassing. Een korting op de inkomstenbelasting die u betaalt, die oploopt naarmate u een groter eigen inkomen heeft, tot maximaal € 2.881.