06 22 750 867 [email protected]

Kinderen In Echtscheiding SituatiesVoor kinderen in echtscheiding situaties is het vaak (minstens) net zo’n zware tijd als voor de ouders. Gaat u maar na; de veilige omgeving van vader en moeder samen verdwijnt, er zijn ruzies en er volgt een verhuizing. Bovendien worden ze heen en weer geslingerd tussen hun verdriet, boosheid en angsten terwijl ze zich niet altijd veilig voelen om dat met hun ouders te bespreken. Immers, diezelfde ouders zijn de oorzaak van al deze ellende. U moet gewoon bij elkaar blijven en van elkaar houden…!

Er zijn

Daarnaast kunt u proberen op allerlei manieren er voor uw kind te zijn. Ten eerste door er daadwerkelijk te ZIJN, en tijd te maken voor uw kinderen. De scheiding zelf zal ook u niet in de koude kleren gaan zitten en u heeft daarin ook tijd voor uzelf nodig, naast werk en andere verplichtingen. Maar u kinderen hebben u nu extra nodig en probeer er zoveel mogelijk voor ze te zijn. Woont u al apart, plan dan niet teveel in de weekenden en andere momenten dat ze bij u zijn. Ook al zijn het leuke dingen, veel kinderen genieten er van om gewoon thuis te zijn en te weten dat Pa of Ma er is. Dat is veilig en vertrouwd. Ook als ze zelf op hun kamer gaan zitten en ze misschien zelfs met een vriendje spelen, u bent er wel. Ook al voelt u zich dan misschien wat overbodig, u bent dat niet!

Nieuwe partners

Nieuwe partners komen vroeg of laat in het spel bij de meeste mensen. Weest u daar vooral terughoudend in naar de kinderen toe! U zult misschien erg graag willen dat kinderen en nieuwe partner elkaar ontmoeten, u bent immers dol op allemaal. Maar als de relatie toch minder duurzaam blijkt te zijn dan u had gedacht/gewild, dan moeten de kinderen WEER afscheid nemen. Doe ze dat niet aan. Heeft u een nieuwe relatie, dan weet u meestal na een maand of zes op zijn vroegst of dit blijvend zou kunnen zijn. Voor die tijd kunt u de kinderen het beste niet met de nieuwe partner confronteren. Vergeet ook niet dat dat ook inhoudt dat u als ouders nooit meer bij elkaar komt, iets wat kinderen nog lang hopen en deze teleurstelling kan nog hard aankomen.

Alle informatie over kinderen en ouders bij een scheiding kunt u vinden op de Kinderpagina.

Een steuntje in de rug

Zoals gezegd bent u als ouder niet helemaal “veilig” voor veel kinderen. Bovendien is de hele situatie voor u ook lastig. U voelt zicht misschien wel schuldig naar de kinderen toe en u wilt dat het goed met ze gaat. Zodoende zijn er verschillende organisaties en individuen die een steuntje in de rug bieden voor kinderen in echtscheidingssituaties, waarvan KIES misschien wel de bekendste is. Het is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat de kinderen daadwerkelijk helpt om met de scheiding om te gaan. De mensen die de kinderen helpen zijn goed opgeleid en volgen goed doordachte programma’s. Kijkt u voor alle informatie maar eens op de pagina van KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties).

Wij willen daarmee overigens niet beweren dat dit het enige programma is of het beste. Maar hiermee hebben wij de nodige positieve ervaring opgedaan en wij willen u graag stimuleren om uw kinderen dit extraatje te gunnen!

Voor oudere kinderen/tieners is vaak een individuele benadering beter. Wij bieden een eerste intakegesprek bij een orthopedagoge als deel van onze dienstverlening. Soms is één zo’n al voldoende, gewoon omdat het kind even zichzelf mag zijn en alles zeggen wat het vind en voelt. En soms wordt in goed overleg wat meer gedaan. Zodat uw kind ook goed verder kan.