06 22 750 867 [email protected]

Inboedel verdelenInboedel verdelen bij scheiding hoort erbij. Niet de leukste of makkelijkste klus, maar met onderstaande tips zonder (grote) problemen te doen. Samen bezit u van alles; Tafels, stoelen, keukengerei, schilderijen, hobbymaterialen, foto’s, lampen, etc. etc. Gezamenlijk vallen deze onder de term “inboedel”. Zijn hier stukken bij van grotere waarde, zoals antiek en kunst bijvoorbeeld, dan valt dat onder vermogen. Uiteindelijk wordt alles eerlijk verdeeld.

Inboedel verdelen: Uitgangspunten

In de loop van mijn jaren als bemiddelaar heb ik een methode ontwikkeld die het beste blijkt te werken om de inboedel soepel te verdelen. U kunt dat prima zelf. Deze stappen zijn op een aantal uitgangspunten gebaseerd:

 • Het is heel lastig om de juiste waarde van de spullen vast te stellen. Doe dit dus liever niet.
 • Als er geen andere rechten van toepassing zijn, bijvoorbeeld in huwelijkse voorwaarden, dan wordt alles 50:50 gedeeld.
 • Zorg dat de uiteindelijke verdeling voor beiden eerlijk voelt, anders nog wat ruilen.
 • Let op de emotioneel belangrijke zaken: Dat horloge van Oma, de foto’s, het schilderij dat vader heeft gemaakt. Dit zijn de echt belangrijke dingen!

Stappenplan inboedel verdelen

 1. Maak (samen) een complete lijst van alles wat u bezit
  Dat kan kort zijn.  “Alle spullen op de hobbykamer van Jan” is meestal duidelijk genoeg. Hiermee voorkom je een ellenlange en te gedetailleerde lijst.
  Wees wel compleet. Komt de eerste van jullie zijn/haar spullen ophalen, dan moet volkomen duidelijk zijn wat er mee gaat. Op dat moment wil je geen discussie meer!
 2. Ieder kiest de spullen die hij/zij hebben wil
  Elk krijgt een exemplaar van de complete lijst en zet zijn/haar naam achter de zaken die hij/zij graag zou meenemen. De reden daarvoor staat niet ter discussie. Het is mooi, een cadeau geweest, zelf uitgezocht, van Oma geweest, etc. Het maakt niet uit en ga hierover niet in discussie. Ieder heeft evenveel recht op alle zaken als de ander.
  Spreek ook vooral alleen voor jezelf. “Neem jij dat maar” of erger maakt het vaak heel ingewikkeld.
 3. Lijsten naast elkaar leggen
  Dat levert vier categorieën op:
  – Zaken die hij alleen wil
  – Zaken die zij alleen wil
  – Zaken die u beiden hebben wilt
  – Zaken die niemand hebben wil
  De eerste twee zijn helder. Voor de laatste twee geldt dat ook die worden verdeeld. Liefst in goed overleg en anders door om beurten iets uit de lijst te trekken. Het eindresultaat moet zijn dat achter ieder ding één enkele naam staat en alles dus is verdeeld.
  Heeft u iets gekregen op deze manier wat u eigenlijk niet hebben wilt, dan kunt u ook zelf besluiten wat ermee te doen. Weggeven, verkopen, weggooien, of toch maar houden, wat u wilt.
 4. Vastleggen van de verdeling
  De lijst die u nu heeft kunt u ondertekenen en het daarmee vastleggen.
  Als u wilt kunt u die lijst vervolgens aan het convenant hechten, zodat die door de Rechtbank wordt bekrachtigd, maar verplicht is dit niet. Laat u zich vooral goed voorlichten over de voor- en nadelen  hiervan.

U kunt het zelf

Veel succes met de verdeling en ik ga er vanuit dat u er goed uitkomt. Ook hier geldt dat als u zelf duidelijk bent wat u wilt EN in staat bent de ander nog wat te gunnen het altijd tot een goed einde te brengen is. Het is zeker niet de leukste klus en het is redelijk wat werk ook nog, maar het hoort nu eenmaal bij een scheiding.

U wilt het anders?

Over de mogelijkheden als u de zaken niet gelijk wilt verdelen, de inboedel als inzet voor de hele verdeling wilt gebruiken of zaken wilt achterlaten die wel van  u zijn informeer ik u graag persoonlijk.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
WhatsApp chat