06 22 750 867 [email protected]

Hypotheek 2017In 2017 worden opnieuw de regels voor het verstrekken van een hypotheek aangepast. Hieronder een overzicht. Gaat u scheiden en heeft u een eigen woning, dan zult u al gauw met de nieuwe regels geconfronteerd worden, dus let op.

LTV 101%

Interessant, al die afkortingen… De Loan-To-Value is de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van de te kopen woning. 101% maximaal betekent dat u vanaf 2017 hooguit 1% meer mag lenen dan de waarde van uw woning. Dat betekent onder andere dat u alle kosten van verbouwen, verhuizen en inrichten uit eigen middelen zult moeten betalen. Alleen voor woningen die volledig energieneutraal zijn (nul-op-de-meter woningen) mag tot € 25.000 extra geleend worden.

Iets hogere hypotheek mogelijk

De AFM stelt de regels op die de banken moeten hanteren bij het verstrekken van een hypotheek. Mocht u een hypotheek niet kunnen krijgen zult u de overheid de schuld dus moeten geven, niet de bank, maar dat terzijde. Per 2017 zijn die maxima wel verruimd, zodat u een iets hogere hypotheek kunt krijgen. Onderzoekt u van tevoren goed wat uw mogelijkheden zijn. Daar kan ik als Raadgever zeker bij helpen.

Hypotheek 2017 voor samenwoners

De meeste mensen die gaan scheiden gaan niet direct daarna weer samenwonen (erg verstandig trouwens). Desalniettemin voor de volledigheid: De regels voor het tweede inkomen zijn verruimd, voortaan telt dat voor 50% mee voor het verkrijgen van een hypotheek.

Het NHG effect

De Nationale Hypotheek Garantie geeft voordelen qua rente en zekerheid bij restschuld of gedwongen verkoop. De kosten zijn wel 6% van de aankoopwaarde, dus houdt u daar wel rekening mee als u aan de grenzen van uw mogelijkheden zit. In 2017 kan ook voor de NHG maximaal € 245.000 worden geleend, maar dan zult u dus zelf die 6% kosten moeten kunnen en willen dragen.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
WhatsApp chat