06 22 750 867 [email protected]

hulp voor kind bij scheidingKinderen zijn, hoe goed u als ouders uw best ook doet, het onvrijwillig slachtoffer van de scheiding. Zij willen per definitie dat hun ouders bij elkaar blijven, dat ze allemaal samen in de vertrouwde omgeving blijven. Dat hun ouders er zullen zijn. Hulp voor kind bij scheiding is echt van groot belang, liefst VOORDAT het kind in de problemen komt.

Vanuit het kind geredeneerd is het een feit dat u als scheidende ouders de veroorzaker bent van deze nare situatie. U bent dus niet 100% veilig om gevoelens mee te delen, hoe goed de band ook is. Zelf bent u bovendien bepaald niet op uw best met alle emoties en zorgen, waardoor u niet altijd zo ondersteunend bent als u wou willen.

Kortom enige hulp voor kind bij scheiding is wel op zijn plaats. Een emotioneel steuntje in de rug om ze te helpen door deze moeilijke tijd heen te helpen. Bijvoorbeeld van een vertrouwd familielid, vaak een tante of een Oma. Maar ook professionele hulp kan helpen om kinderen voor emotionele problemen te behoeden, zoals KIES of een andere vorm van kindercoaching.

Wat u zelf kunt doen

Praat zo veel mogelijk over de scheiding met uw kind. Hij/zij zal dat niet altijd willen, maar wees er in ieder geval voor vragen en breng het onderwerp zelf ook af en toe ter sprake. Het wordt dan geen verboden onderwerp en het geeft het kind steun en duidelijkheid. Het verschilt enorm hoe kinderen er mee om gaan, maar ik hoor te vaak dat mensen zeggen dat het wel goed gaat met de kinderen, dat ze eigenlijk niets aan ze merken. Ga er dan niet vanuit dat ze geen verdriet, boosheid of angst hebben. Het zijn de stille kinderen waar je toch het meest alert op moet zijn.

En doe zelf rustig aan met nieuwe relaties. Het ontneemt tijd aan de kinderen die uw tijd en aandacht nu keihard nodig hebben, in elke mogelijke vorm. Het is heerlijk om weer verliefd te zijn, maar stelt u hierin de kinderen voorop!

U kunt er ook voor zorgen dat de spanningen tussen u en uw (ex)partner zoveel mogelijk buiten het zicht van de kinderen blijven. Ga zo respectvol mogelijk met elkaar om.

Laat de kinderen niet meebeslissen over de situatie na het huwelijk. Uiteraard doet u wat u denkt dat voor hen het beste is en als u daar samen uit bent kunt u dat met hen bespreken.  Uiteraard mogen ze (afhankelijk van hun leeftijd) ook hun mening geven. Maar neem uw ouderlijke verantwoordelijkheid en laat een kind niet moeten kiezen tussen zijn of haar ouders! Voor meer informatie kijk op de Kinderpagina.

Familie, school, vrienden en kennissen

Er komt een moment dat u het de kinderen moet vertellen. Geen eenvoudige taak en vreselijk belangrijk voor de kinderen om dat goed te doen. Zorg dan dat er (meteen) daarna andere vertrouwenspersonen zijn waar ze met hun verdriet en andere emoties terecht kunnen. Vanaf dat moment zijn deelgenootjes, een favoriete tante, een goede vriendin of vriendje, etc. ontzettend belangrijk voor de kinderen om hun verhaal kwijt te kunnen. Geef ze daarvoor alle ruimte en stimuleer dat ze erover praten. Het zal hen zeker helpen.

Zorg dat school op de hoogte is als de kinderen na de scheidingsmelding op school komen. Hun leraar kan helpen ze op te vangen en snapt dan waarom een kind opeens verdrietig of agressief is en kan met meer begrip reageren.

Hulp voor kind bij scheiding

Bij de Scheidingsraadgever stimuleren we sterk dat u uw kinderen ook professioneel laat ondersteunen. Geen ingewikkelde therapieën of  moeilijke gesprekken, maar op het kind gerichte hulp om met de voor hen o zo lastige situatie om te gaan. Een onafhankelijke derde is veilig, snapt waar het kind in zit, ziet veel eerder wat het nodig heeft en kan dat ook bieden. Gunt u dat uw kind!

Voor verschillende leeftijden zijn verschillende vormen beschikbaar. KIES is een landelijke organisatie die verschillende vormen van begeleiding kent. Voor tieners raden wij aan om één gesprek met een orthopedagoge aan te gaan. Vaak is dat voldoende en zo niet, dan kan samen met u en het kind bekeken worden wat eventueel meer kan worden gedaan.

Zeker tieners zien zoiets vaak helemaal niet zitten! Ze zijn sowieso boos en verdrietig, zijn per definitie als puber tegen alles wat hun ouders voorstellen en vinden het vaak ontzettend spannend. Bovendien is het toch UW probleem, niet het hunne…? Om ze dan toch over de drempel te krijgen is vaak de “truc” om aan te geven dat één zo’n gesprek deel uitmaakt van het proces en dat ze het tenminste een kans mogen geven. Als ze na dat eerste gesprek verder niks willen dan hoeft dat ook niet.