06 22 750 867 [email protected]

Alimentatie plichtIs er aan het einde van een huwelijk, partnerschap of samenwonen een ongelijke situatie in inkomen, dan zou er van alimentatie sprake kunnen zijn. Wilt u weten hoeveel alimentatie redelijk is? Leest u dan verder.

Redelijk en billijk

De gehele Nederlandse wetgeving is op redelijkheid en billijkheid gebaseerd. Weest u dus niet bang dat u bedragen krijgt opgelegd die u niet kunt betalen. En ook zullen de inkomens zo worden verdeeld via kinder- en partneralimentatie dat u beiden rond kunt komen. De problemen ontstaan pas als er gewoon te weinig inkomen is. En vooral als mensen naar elkaar toe niet meer redelijk zijn. Omdat ze alimentatie niet als inkomen of dekking van kosten zien, maar als genoegdoening…

Tremanormen

Jaren geleden kon je bij elke rechter een andere alimentatie opgelegd krijgen. Die ongewenst situatie is grotendeels opgelost met de Tremanormen. Hierin staat op welke gronden alimentatie gefundeerd zou moeten worden en er zijn tabellen en een rekenschema om de hoogte vast te stellen. Let wel, Trema is een norm, geen wet of regelgeving. Een rechter kan, en zal in veel gevallen, van de uitkomst afwijken als hij/zij daar aanleiding toe ziet. En uiteraard gebruiken we in onze praktijk waar bemiddeld wordt de Tremanormen vooral als uitgangspunt voor de discussie.

Een alternatief: Gelijke inkomens

Eén van de aardigste alternatieven voor hoeveel alimentatie zou moeten worden betaald is het gelijkstellen van de bruto inkomens van de aanstaande ex-partners. Daarmee wordt een gelijkwaardig uitgangspunt genomen, waarbij ieder evenveel inkomen heeft voor eigen uitgaven, woonruimte, bijdrage aan de kinderen, etc., etc. Dit systeem heeft echter wel nadelen. Met name naar de toekomst toe is het niet logisch dat partijen lang na de scheiding nog zo aan elkaar “gekoppeld” zij qua inkomen.

Doe het zorgvuldig

Alimentatie is een gevoelig en belangrijk onderwerp. Ga niet zelf aan de gang met tools op internet of eigen berekeningen, maar laat u zorgvuldig informeren. Eenmaal vastgelegd in het convenant is het heel moeilijk om alimentatie aan te passen, dus fouten zijn niet of heel moeilijk te herstellen. Neemt u contact met me op en ik zorgen dat er een eerlijke verdeling van de inkomens plaats vindt met heldere afspraken voor de toekomst. Zodat u netjes verder kunt na de scheiding.

 

WhatsApp chat