06 22 750 867 [email protected]

hoe overleef ik mijn scheidingDe kogel is dan uiteindelijk toch door de kerk, u gaat scheiden. Dat is een moeilijke, zware beslissingen en beide partijen zitten meestal vol emoties. Ten eerste het gevoel om gefaald te hebben, je trouwt toch met het idee dat dat voor altijd is. Maar ook angst, boosheid, verdriet en schuld spelen vaak op.

Laat u zich te zeer door deze emoties leiden, dan is de kans groot dat het scheidingsproces moeizamer verloopt, langer en duurder wordt en vooral dat het eindresultaat slechter wordt. Uiteindelijk wilt u goede afspraken, zodat u na de scheiding weer gelukkig kunt worden. Lees de tips van uw Raadgever:

Hoe overleef ik mijn scheiding?

Respect

Het zal misschien lastig zijn, maar wie normaal respectvol met de ander omgaat zal hetzelfde terug ontvangen. Terwijl het omgekeerd ook waar is. Hoe doet u dat?

 • Spreek de ander altijd direct aan en praat niet over hem/haar alsof hij/zij er niet bij is.
 • Let op uw uitspraken, maar ook het non-verbale gedrag (ogen omhoog rollen, zuchten, niet aankijken, etc.)
 • Vermijd het woord “mijn”. Het zijn u beider kinderen, het is uw huis, geld, inkomen, spullen, auto, etc. U geeft met het woord “mijn” al gauw aan dat de ander er dus geen aanspraak op kan en mag maken, en de sfeer is al gezet.
 • Pas op voor steken onder water. Het is zo makkelijk om minachting op die manier te laten zien, en het is erg schadelijk voor de gesprekken.
Luisteren

“Als je mond open staat zitten je oren dicht” is een mooi spreekwoord wat het helemaal zegt.

 • Luister echt en ga in op de dingen die de ander zegt.
 • Pas op dat uw gevoelens en ervaringen met de ander uw oor niet beïnvloeden. Mensen veranderen tijdens een scheiding.
 • Wees realistisch in uw verwachtingen. Als u nu waardering, dankbaarheid, respect, erkenning of excuses verwacht van de ander, dan komt u vaak bedrogen uit en is de teleurstelling daarover groot. Kreeg u het niet tijdens het huwelijk, dan nu zeker niet. Hoe jammer ook, er zijn anderen die u misschien meer waarderen om wat u doet en bent.
Emoties

Zoals gezegd zijn emoties niet te vermijden. Wat kun je daarmee?

 • Emoties mogen. Er wordt gehuild, soms is iemand boos en soms schrikt u enorm. Dat is normaal. Sta het uzelf en de ander toe dat die emoties er zijn.
 • Fysiek of verbaal geweld wordt bij ons op geen enkele manier getolereerd. Let op dat u dat thuis ook voorkomt.
 • Zit u vol met emoties, zoek dan een manier om daar mee om te gaan, maar geef ze niet aan de ander. Hij/zij kan er niks mee en het kan het proces ernstig schaden. U kunt gaan sporten, uithuilen (heel gezond!) bij familie of vrienden, leuke dingen doen, etc.
 • Let op “laat maar” en dergelijke uitspraken, die duidelijk aangeven dat u het er niet mee eens bent.
 • Het pettensysteem. Kunt u soms de pet “partner” afzetten en de pet “ouder” opzetten, dan kunt u misschien makkelijker naar de ander kijken. Of zoals iemand het wel eens heeft gezegd: “Het is een lul van een vent maar het is wel een goede vader”.
Eigen inbreng

Hoe u zich zelf opstelt heeft grote invloed op het proces. Kijkt u teveel naar de ander en de omstandigheden, dan komt er een minder resultaat uit. De hamvraag is telkens “wat wil ik?”. Wat overigens nog steeds een van de lastigste vragen is…

 • Hoe beter u weet wat u wilt, hoe groter de kans dat u het krijgt. Denk dus ook tussen de gesprekken door goed na. Het is een zwaar proces, maar als u het goed aanpakt kan het redelijk vlot gaan. Denkt u er alleen aan tijdens de gesprekken, dan kan het lang duren en is het resultaat een stuk minder.
 • Houdt het tempo in de gaten. Soms gaat het te snel voor u, soms te langzaam. Geeft u aan wat u nodig heeft hierin.
 • Voor uzelf opkomen is heel belangrijk, maar als u de ander niets meer gunt wordt het erg lastig. Wat hij/zij ook heeft gedaan of gelaten in uw ogen, hij/zij moet ook verder met het leven en vaak ook als ouder van uw kinderen. Bedenk ook dat een gelukkige ouder een fijne ouder is.

Mild zijn

Hoe overleef ik mijn scheiding? Het is gewoon niet makkelijk. Scheiden is een emotioneel proces en het is erg lastig helemaal praktisch en zakelijk te blijven . Wees dus ook niet te kritisch naar de ander als die boos wordt of verdrietig, en wees mild naar uzelf. Met bovenstaande tips en een goede begeleiding van de Raadgever die daar begrip voor heeft komt u er zeker goed doorheen.