06 22 750 867 [email protected]

gescheidenEén van de voornaamste redenen dat mensen na hun scheiding ruzie krijgen, is omdat ze wel goede afspraken hebben, maar de omstandigheden veranderen zonder dat zij die afspraken daarop aanpassen. Is het volgende voor u, uw kinderen of uw ex-partner van toepassing, dan is het verstandig deze afspraken tijdig te herzien.

Bent u gescheiden?

U heeft de scheiding al achter de rug en heeft inmiddels, mogelijk met hulp van de Raadgever bij Scheiden, goede afspraken gemaakt waar u prima mee verder kunt. Maar dan schrijdt de tijd voort en veranderen er zaken. In uw eigen leven, dat van de kinderen of bij uw ex-partner. De lopende afspraken kloppen dan niet meer. Doet u niks, dan is de kans groot dat één van u er vroeg of laat problemen mee krijgt. Want niets zo oneerlijk als goede afspraken die niet meer kloppen. Kijkt u eens naar de volgende situaties:

De kinderen

Kinderen veranderen altijd. Ze worden gewoon groter, krijgen andere behoeftes en voorkeuren, hebben andere dingen nodig. Check dus de afspraken van het ouderschapsplan minstens één keer per jaar. Klopt de zorgverdeling nog, of zijn ze in de praktijk meer/minder/op andere momenten bij elk van u? Kloppen de kosten nog of zijn die wezenlijk veranderd? Hoe zit het met de tegemoetkomingen, zoals kinderbijslag, heffingskortingen en toeslagen (die veranderen elk jaar per 1 januari…).

Nieuwe omstandigheden

Misschien bent u verhuisd, of uw ex-partner? Mensen hertrouwen ook hebben een nieuwe partner en gaan samenwonen. Het heeft allemaal invloed op de financiële afspraken tussen u beiden, maar ook voor de kinderen kunnen de gevolgen groot zijn.

Veranderingen in inkomen

Bent u meer gaan verdienen, of juist minder? Bent u een eigen zaak begonnen of loopt die juist heel goed of toch wat minder? Stopt uw uitkering dit jaar? Wijziging in inkomen grijpen flink in in uw leven of dat van uw partner en kaart u dat ook gewoon bij elkaar aan, zodat u ook de financiële afspraken zuiver houdt. Dat voorkomt heel veel ellende achteraf.

De lieve vrede bewaren

Als de verstandhouding momenteel misschien wat minder is, dan kunt u in de verleiding komen om lastige zaken niet aan te kaarten. Bijvoorbeeld als u denkt dat de ander meer zou moeten gaan betalen, wil dat nogal eens lastig zijn om mee aan te komen. Bang voor de reactie van de ander laat u het dan liggen, om de lieve vrede maar te bewaren. Maar die vrede is toch verstoord. In uzelf. U weet dat het niet meer klopt, heeft het financieel (te) zwaar en de ander weet van niks. Als er ergens een bron van problemen ligt, dan ligt die daar.

Trek vooral de stoute schoenen aan en vertel de ander wat er verandert is en wat dat voor u betekent. Het zal toch een opluchting zijn, zelfs als u er niet direct samen uitkomt. Het namelijk niet meer alleen UW probleem, maar een GEZAMENLIJK probleem geworden. Iets wat u samen moet oplossen en eventueel nieuwe afspraken over maken

Mag ik u helpen?

U merkt, ik vind het zuiver houden van uw afspraken erg belangrijk. En wil u op alle manieren die mij ter beschikking staan helpen om dat zo makkelijk mogelijk te maken. Ik kan onder andere het volgende voor u doen:

  • Informeren over wijzigingen en wat daarmee te doen. Bijvoorbeeld middels deze informatie en de jaarlijkse Nieuwsbrief.
  • Het maken van nieuwe alimentatieberekeningen. Heeft u dat eerder door mij laten doen dan kan dat in de meeste gevallen kosteloos.
  • Helpen nieuwe afspraken te maken. Bijvoorbeeld middels een gezamenlijk gesprek.
  • Het vastleggen van de aangepaste afspraken. We hebben daar een model voor en/of helpen u dat in te vullen.

Bedenkt u dat wat voor de scheiding geldt ook in de jaren daarna van toepassing blijft: Het gaat om goede zorg voor de kinderen, een prettige woonplek en de financiën op orde. Houdt u dat zo, dan kunt u samen met uw kinderen weer een gelukkig nieuw jaar tegemoet zien!