06 22 750 867 [email protected]

Gescheiden vaderHelaas komt het veel voor dat kinderen hun gescheiden vader nauwelijks of helemaal niet meer zien, zo blijkt uit een bericht van de NOS https://nos.nl/l/2255167. Ook de gescheiden moeder raakt soms uit beeld, maar dat voor slechts 5% van de kinderen het geval, terwijl dat percentage voor vaders op 20% ligt.

Wat kunt u doen als gescheiden vader?

Er is verrassend veel wat u kunt doen voor, tijdens en na de scheiding om dit te voorkomen. Hierbij de voornaamste tips:

  • Eerste en veruit het belangrijkste: Maak GEEN RUZIE als ouders! En zeker niet waar de kinderen bij zijn
  • Ga zeker de strijd niet aan met uw mede-ouder. Niemand wint daarbij en de kinderen zijn de grote verliezers. Maak redelijke afspraken rond de kinderen waarin hun belang voorop staat en waarin uw mening of de ander eentje van respect moet zijn. Als persoon of (aanstaande) ex-partner kunt en mag u een mening over de ander hebben, maar laat dat nooit doorslaggevend zijn bij beslissingen rond de kinderen.
  • Gebruik de kinderen ook NOOIT om uw gram te halen op de andere ouder! Houdt uzelf en uw kinderen ook niet voor de gek daarin, u weet heel goed wanneer iets echt in het belang van de kinderen is en wanneer u gewoon boos bent op de ander. Ook als die boosheid terecht is, het is en blijft de mede-ouder van uw kinderen en zij hebben recht op u beiden.
  • Leest u de brief van kinderen aan hun gescheiden ouders maar eens op https://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-gescheiden-ouders/. Dan krijgt u als gescheiden vader een idee hoe ook uw kinderen naar u kijken en wat zij belangrijk vinden

De vaderrol

Kinderen zonder vader(figuur) in hun leven missen een aantal belangrijke zaken in hun ontwikkeling. Gek genoeg onderschatten vaders zelf vaak hoe belangrijk ze zijn, maar mogelijk dat u als u dit leest daar toch meer begrip voor heeft, of u nu moeder of vader zelf bent…

  • De klassieke rol van de vader is om op avontuur te gaan, terwijl moeders veel behoedzamer en voorzichtiger zijn. dat is dus volkomen normaal. Vader leert kinderen om risico’s te nemen, dat dat mag en kan, de wereld verkennen en ontdekken, nieuwe dingen aan te gaan.
  • Een tweede ouder actief in beeld voor de kinderen zorgt ervoor dat zij meerdere manieren leren om met een situatie om te gaan. Los van de verschillen tussen man en vrouw heeft u beiden op diverse vlakken andere meningen. Het verrijkt de kinderen om dat in hun opvoeding te leren.
  • Rationaliseren is wat de meeste mannen eerder doen dan vrouwen. Zonder een voorbeeld dat dat ook normaal is zal een kind meer op een vrouwelijke manier naar een probleem kijken, waarbij aandacht en begrip essentieel zijn. Terwijl een vader veel meer oplossingsgericht denkt, wat soms ontzettend handig is. Beide invloeden zijn van groot belang

Scheiden en kinderen

Op de website is nog veel meer te vinden over kinderen en scheiden. Kijkt u onder andere een op de pagina Kinderen.