06 22 750 867 [email protected]

184295839[1]Vroeger was het niet mogelijk voor mannen om met mannen te trouwen en vrouwen met vrouwen. Daaruit is het geregistreerd partnerschap ontstaan, een huwelijk zonder dat het zo heette. En hoewel die reden inmiddels vervallen is kiezen mensen van alle pluimage nog altijd met regelmaat voor het geregistreerd partnerschap. De rechten en plichten jegens elkaar zijn hetzelfde, alleen geregistreerd partnerschap ontbinden is anders.

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Heeft u geen kinderen en bent u het eens over de scheiding, dan kan het geregistreerd partnerschap ontbinden relatief eenvoudig en zonder tussenkomst van een rechter. Dat scheelt tijd en kosten, al moet u het dus nog steeds over alle gezamenlijke zaken eens worden. Heeft u wel één of meerdere kinderen dan bent u verplicht een ouderschapsplan te maken en dient u net als bij een huwelijk een verzoekschrift via de rechtbank aan te vragen.

Een ontbinding van een geregistreerd partnerschap is inhoudelijk gelijk aan een echtscheiding. Dezelfde afspraken zijn nodig tussen de partijen en alles moet goed vastgelegd in ouderschapsplan en convenant. Zijn er geen kinderen dan is een aanvraag via een advocaat bij de gemeente voldoende om de ontbinding te regelen.