06 22 750 867 [email protected]

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenlandU gaat gezellig met de kinderen op vakantie. Staat op Schiphol of elders en moet door de douane. Die lastig vragen stelt, met name als uw achternaam verschilt van die van uw kinderen. Mogelijk laten ze u niet eens doorreizen! Het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland kan dan uitkomst bieden.

Kidnapping?

De douane kan van u vragen om aan te tonen dat er geen sprake is van kinderontvoering of onttrekking aan het ouderlijk gezag. Oftewel, u moet toestemming van de andere ouder hebben om met de kinderen te reizen.

In de ouderschapsplannen die ik met mijn klanten maak staat hierover een clausule en ik hoop altijd dat iedereen er aan denkt om die toestemming te vragen voor de reis… Want u zult maar staan!

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland

De Rijksoverheid heeft een keurig formulier gemaakt om dit te regelen. zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

En omdat u misschien in het buitenland dezelfde vraag kunt krijgen is het waarschijnlijk verstandig om (ook) de Engelse versie beschikbaar te hebben: https://www.government.nl/documents/forms/2016/06/17/consent-letter-for-minors-travelling-abroad

Beslist mijn ex dus mee over mijn vakantie met de kids?

Een veel gehoorde vraag. Het antwoord is helaas niet volkomen zwart/wit. In eerste instantie is het NEE. U mag zelf bepalen wat voor vakantie en waarheen u met de kinderen wilt in de tijd dat u de zorg op u heeft. Maar…. Er is ook zoiets als gezamenlijk ouderlijk gezag. En als u van plan bent naar een oorlogsgebied te gaan of iets dergelijks levensgevaarlijks, dan mag de andere ouder daar zeker bezwaar tegen maken. En terecht, denk ik.

In de praktijk zal het wel niet zo extreem zijn en bent u dus vrij om te doen wat u wilt, maar wees wel zo reëel om rekening te houden met de zorgen van de ander, die zijn/haar kinderen graag veilig terugziet. Gaat u dus iets spannends doen, zorg dat de ander op de hoogte is en geef duidelijk aan waarom u denkt dat het verantwoord en leuk is voor de kinderen. Dan komt u er samen zeker uit.