06 22 750 867 [email protected]

Ik kon het niet geloven, maar het is echt waar, in sommige gevallen is het zo: De fiscus betaalt eigen woning. Een praktijkvoorbeeld. Fiscus betaalt eigen woning

Bizarre uitkomst Kindgebonden Budget

Recentelijk kwam ik in contact met een gescheiden vrouw die vragen had over de aankoop van een eigen woning. Laat me de situatie kort schetsen. Ze was een jaar of vijf geleden gescheiden en had flink wat geld meegekregen, bijna twee ton. Het huurhuis waar ze na de scheiding in was gaan wonen werd haar te koop aangeboden en ze wilde weten of het een goed idee was om haar geld in het huis stoppen en hoe dat alles financieel uit zou pakken.

Kindgebonden Budget

Met een inkomen van rond de € 35.000 bruto per jaar zou ze wel in aanmerking voor Kindgebonden Budget komen, maar haar vermogen was te hoog. Zodoende geen KGB. Zie Belastingdienst vermogen KGB.

Haar huis zou zo’n € 245.000 moeten kosten inclusief KK en wat aanpassingen en onderhoud. Daarvan zou ze € 150.000 uit eigen middelen kunnen betalen en voor de overige € 95.000 zou ze een hypotheek afsluiten, kwamen wij op uit. Zo hield ze nog een flinke buffer over met toch al lage maandlasten.

En nu kwamen we tot de bizarre conclusie dat zij, doordat haar vermogen in het huis “verdween”, zij opeens wel KGB kon krijgen. Als alleenstaand moeder met twee puberkinderen liefst € 4.242 om precies te zijn! (cijfers van 2015)

Hypotheeklasten

Een annuïteitenhypotheek tegen 2,5% rente kost jaarlijks na 42% renteaftrek € 3.541. Daar is een gedeelte aflossing bij, ze spaart maandelijks € 180 door aflossing op de hypotheek.

De fiscus betaalt eigen woning

Dit is nu na uitvoering het resultaat:

Zij ontvangt maandelijks € 353 Kindgebonden Budget
Haar hypotheeklasten zijn € 295, waarvan € 180 eigen sparen is, dus de werkelijke kosten zijn € 115
Als eigenaar van een huis heeft ze nu met gemeentebelasting en onderhoud te maken, zo’n € 95 per maand (Tremanormen)
Oftewel, per maand houdt ze 353-115-95= € 153 over van het KGB, een bedrag wat algemeen voor onderhoud wordt aangehouden

Kortom, ALLE woonlasten voldoet ze uit KGB, ze is de huur van bijna € 900 per maand kwijt en ze profiteert van de waardestijgingen in de woningmarkt!

Haar winst is dus minimaal € 1.000 per maand! Met dank aan de fiscus….

WhatsApp chat