Raadgever bij Scheiden https://www.scheidingsraadgever.eu Alles over Scheiden - Utrecht -Leiden Mon, 30 Dec 2019 07:11:55 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 42604757 Toeslagen na scheiding https://www.scheidingsraadgever.eu/toeslagen-na-scheiding/ Sun, 29 Dec 2019 12:07:00 +0000 https://www.2uit1.nl/?p=260 Gaat u uit elkaar dan heeft u vaak meer rechten op toeslagen na scheiding dan daarvoor. Dat hangt samen met uw inkomen wat niet meer bij elkaar wordt opgeteld en uw mogelijk status als alleenstaand ouder. De Belastingdienst ondersteunt u dan mogelijk met Kindgebonden Budget, Huurtoeslag, Zorgtoeslag en Kinderopvangtoeslag. Toeslagen na scheiding Kindgebonden budget is […]

Het bericht Toeslagen na scheiding verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Toeslagen

Gaat u uit elkaar dan heeft u vaak meer rechten op toeslagen na scheiding dan daarvoor. Dat hangt samen met uw inkomen wat niet meer bij elkaar wordt opgeteld en uw mogelijk status als alleenstaand ouder. De Belastingdienst ondersteunt u dan mogelijk met Kindgebonden Budget, Huurtoeslag, Zorgtoeslag en Kinderopvangtoeslag.

Toeslagen na scheiding

Kindgebonden budget is een regeling voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Het gaat vaak om aanzienlijke bedragen die ook nog eens kunnen oplopen na scheiden. .

Huurtoeslag geldt voor mensen die een sociale woning huren en niet teveel inkomen of vermogen hebben. De regeling verandert weer in 2020.

Zorgtoeslag helpt u als er weinig inkomen is om de zorgpremie te betalen.

Kinderopvangtoeslag dekt een flink deel van de kosten van kinderopvang, afhankelijk van uw financiële situatie.

Meer over dit alles kunt u vinden op Kindregelingen in 2020

Aanvragen toeslagen

Maar niet iedereen is op de hoogte van alle regels en voorwaarden en hoewel de Belastingdienst het behoorlijk overzichtelijk heeft gemaakt, zie www.toeslagen.nl, kunnen de meeste mensen voor toeslagen na scheiding wel enige hulp gebruiken.

Raadgever bij Scheiden

Als deel van mijn nazorg of als aparte service help ik mensen graag om de toeslagen goed te regelen. Online of met een persoonlijk bezoek kijken we wat er geregeld moet worden en vragen we de toeslagen samen aan. Zodat u zeker weet dat het correct gebeurt en u geen geld laat liggen…!

Inkomensafhankelijke Combinatiekorting

U kunt ook via de zogenaamde Voorlopige Aanslag de ICK aanvragen als u daar recht op heeft. Dat is het geval als uw jongste kind nog geen 12 is op 1 januari en u de zorg deelt of in hoofdzaak heeft.

Het bericht Toeslagen na scheiding verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
260
Divorce Party https://www.scheidingsraadgever.eu/divorce-party/ Sat, 28 Dec 2019 07:47:13 +0000 https://www.scheidingsraadgever.eu/?p=9009 27 december 2019 is in een Editie NL uitzending te zien hoe Janna haar echtscheiding viert met een divorce party. Een goed idee? Of een trap na? Editie NL kwam langs bij uw Raadgever bij Scheiden om zijn mening te vragen. Na 15 jaar ervaring als scheidingsbemiddelaar heb ik inmiddels wel een beeld van hoe […]

Het bericht Divorce Party verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Divorce Party Editie NL

27 december 2019 is in een Editie NL uitzending te zien hoe Janna haar echtscheiding viert met een divorce party. Een goed idee? Of een trap na? Editie NL kwam langs bij uw Raadgever bij Scheiden om zijn mening te vragen.

Na 15 jaar ervaring als scheidingsbemiddelaar heb ik inmiddels wel een beeld van hoe mensen een scheiding beleven, wat werkt en wat niet werkt. Niet alleen op praktisch vlak, ook de emotionele kant speelt altijd een rol bij scheidingen. Het is een emotioneel proces.

Afsluiten met een Divorce Party

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4968186/janna-divorce-party-scheiding-feest-taart-sluier-verbranden

Zo’n proces vraagt naast praktische en juridische afronding ook om een emotionele afsluiting Afscheid van een leven zoals je gewend was en daarmee ruimte geven om een nieuwe start te maken.

Een ceremonie is daarbij een bekende en goede manier om af te sluiten. Of je nu het huis met wierook “reinigt” of alle muren verft maakt niet uit. Als het voor jou maar werkt, de goede ceremonie is.

Zo is een divorce party ook een mogelijkheid. Met als voordeel dat je de mensen die je hebben gesteund kunt bedanken met een gezellig samenzijn.

Valkuilen

De kunst is om het positief te doen, iets waar een “party” al gauw naar lijkt te neigen. Maar als het erop neerkomt dat de andere partij de hele avond scherp over de tong gaat…? Doe dan alsjeblieft iets anders.

Sterker nog, ik heb wel eens een stel gehad wat zo’n feestje gezamenlijk gaf! Voor mij het ultieme bewijs dat ze hun scheidingsproces goed en netjes hadden afgesloten, ook emotioneel.

Scheidingsproces

Meer weten over hoe je een scheidingsproces doet? Lees verder.

Het bericht Divorce Party verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
9009
Scheiden met een eigen zaak https://www.scheidingsraadgever.eu/scheiden-met-een-eigen-zaak/ Tue, 24 Dec 2019 15:29:26 +0000 https://www.2uit1.nl/?p=246 Scheiden met een eigen zaak maakt de scheiding wel complexer. Wat is de zaak waard, wat wordt er nu eigenlijk verdiend, kan ik hem wel voortzetten en hoe zit het eigenlijk met pensioen? Vragen waar ik me als Raadgever bij Scheiden, gespecialiseerd in scheiden met een eigen zaak, graag mee bezig hou. De zaak kan […]

Het bericht Scheiden met een eigen zaak verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Scheiden met een eigen zaak

Scheiden met een eigen zaak maakt de scheiding wel complexer. Wat is de zaak waard, wat wordt er nu eigenlijk verdiend, kan ik hem wel voortzetten en hoe zit het eigenlijk met pensioen? Vragen waar ik me als Raadgever bij Scheiden, gespecialiseerd in scheiden met een eigen zaak, graag mee bezig hou.

De zaak kan voortgezet

Om u direct gerust te stellen: Ja, in eigenlijk alle gevallen wordt de zaak voortgezet na de scheiding. En ik heb er al heel wat gezien…

Ten eerste is dat gewoon in ieders belang. Het is uw inkomen, soms zelfs van u beiden en zonder zaak moet ieder een nieuwe bron van inkomsten zien te vinden. Onnodige financiële risico’s zijn het gevolg, dus eigenlijk altijd is het advies: Voortzetten!

Sommige ondernemers zijn bang dat ze het uitkopen van de rechten van de aanstaande ex partner in de zaak deze over de kop zal jagen. Maar ook dat is in de praktijk nooit zo. Los van bovenstaand gezamenlijk belang mag een ondernemer helemaal niet zoveel geld uit zijn/haar zaak halen en daar zeker niet toe gedwongen worden.

Inkomen en alimentatie

Scheiden met een eigen zaak vereist ook dat goed moet worden vastgesteld wat het inkomen uit de zaak is. En, dat weet u vast wel, is geen uitgemaakte zaak… Ieder jaar zal uw inkomen wel verschillen, dus welk inkomen heeft u nu beschikbaar voor kinderalimentatie en partneralimentatie? Daar zijn wel enige regels voor te geven, maar in de praktijk is dat maatwerk, waarbij ik samen met u beiden kijk wat nodig en mogelijk is. Soms kan dat lastig zijn, maar met alternatieven en handige oplossingen van mijn kant komt u daar zeker uit.

Waarde van de onderneming

Er zijn in de bedrijfseconomie verschillende waarderingsmethoden voor bedrijven. Momenteel wordt in rechtszaken vaak de DCF methode gehanteerd (Discounted Cash Flow), die uitgaat van de inkomsten over de komende jaren. En ook de intrinsieke waarde wordt wel gehanteerd, waarbij we kijken wat er momenteel op de balans aanwezig is. De vraag is ook of er sprake is van goodwill, datgene wat de onderneming meer waard is doordat bijvoorbeeld al jarenlang een goede naam is opgebouwd in het vakgebied.

Bedrijfswaardering is altijd een lastig onderwerp. Gelukkig ben ik gewend om samen met u dit onderwerp in begrijpelijke taal te bespreken, zodat u beiden snapt waar u over beslist en wat de consequenties zijn.

Werk en privé

Veel mensen met een eigen zaak werken hard. Doordat de zaak van jezelf is wil je er het maximale uithalen. En harder werken heeft vaak direct invloed op het inkomen en de voldoening van een geslaagd bedrijf.

Het is geen uitzondering als dit ten koste gaat van het privé leven van de ondernemer. En zelfs een bijdrage levert aan privé problemen die tot een scheiding kunnen leiden…

Maar het is ook niet vreemd dat je je als ondernemer tijdens en na de scheiding realiseert dat je misschien iets hebt laten liggen, zeker als er kleine kinderen zijn. En ook ondernemers willen dan wel eens besluiten om de verhouding tussen werk en privé in het voordeel van de kinderen en hun ouderrol aan te passen. Misschien wat laat in een aantal gevallen, maar laat u zich nooit weerhouden. Een scheiding is voor iedereen een life changer en ook u mag andere keuzes maken dan voorheen. Ook als uw partner verzucht dat het nu WEL kan….

Scheiden met een eigen zaak van ons beiden

Het komt toch regelmatig voor dat echtelieden gezamenlijk een zaak runnen. De is een scheiding natuurlijk extra lastig omdat niet alleen maar ook zakelijk ontvlecht moet worden. Niet gevreesd, er zijn goed mogelijkheden en oplossingen voor, die ik u graag voorleg. Aan u alleen nog maar om te beslissen.

Mijn focus ligt bij een scheiding altijd op de overzienbare toekomst. Niet alleen de scheiding regelen, maar ook zorgen voor goede afspraken zodat elk van u goed aan de nieuwe fase in uw leven kan beginnen.

Bij een gezamenlijk bedrijf is dat extra belangrijk en is er veel aandacht voor de verschillende belangen en emoties die daar dan zowel zakelijk als privé een rol spelen. Soms moet u lastige keuzes maken, maar ik zal er altijd voor zorgen dat u weet wat u doet en er alles aan doen om te zorgen dat u tevreden op uw keuzes terug kunt kijken.

Het bericht Scheiden met een eigen zaak verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
246
Zelf scheiden https://www.scheidingsraadgever.eu/zelf-scheiden/ Tue, 24 Dec 2019 12:21:59 +0000 https://www.2uit1.nl/?p=144 “We kunnen zelf scheiden, want we hebben geen ruzie” hoor ik regelmatig. Het is echter niet correct, ook zonder ruzie is scheiden echt ingewikkeld en zonder goede hulp liggen problemen in de toekomst op de loer. U mist bovendien zomaar goede opties die u niet kent, dat het huis toch behouden kon blijven. Achteraf… Voor […]

Het bericht Zelf scheiden verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Zelf scheiden“We kunnen zelf scheiden, want we hebben geen ruzie” hoor ik regelmatig. Het is echter niet correct, ook zonder ruzie is scheiden echt ingewikkeld en zonder goede hulp liggen problemen in de toekomst op de loer. U mist bovendien zomaar goede opties die u niet kent, dat het huis toch behouden kon blijven. Achteraf… Voor duidelijkheid en toekomstzekerheid is goede hulp onmisbaar. Terwijl u zelf wel veel kunt doen om de kosten in de hand te houden.

Kosten

Is zelf scheiden goedkoper? Dat is maar de vraag. U heeft sowieso een advocaat nodig voor de aanvraag, die dat niet voor niks doet. Bovendien is een advocaat eraan gehouden om u goed en compleet te informeren over alle aspecten van de scheiding. Zodoende is minimaal één gesprek standaard, maar zijn extra sessies of andere kosten voor bijvoorbeeld een alimentatieberekening zeker niet uitgesloten. Let dus altijd goed op de voorwaarden en vraag na welke extra kosten u kunt verwachten.

Zelf scheiden want we hebben geen ruzie

Vrijwel iedereen doet een scheiding voor het eerst. U weet dus niet wat u niet weet, ook al kunt u nog prima met elkaar overleggen. Enkele typische voorbeelden van kennis die u mogelijk ontbeert, maar noodzakelijk is bij de scheiding:

  • Rechten en plichten rondom partner- en kinderalimentatie
  • Tremanormen en alimentatieberekeningen
  • De invloed van een eigen onderneming op de scheiding
  • De gevolgen van testamenten, erfenissen en schenkingen
  • Juridische en praktische kennis rond pensioenen, lijfrentes en andere oudedagsvoorzieningen

Kennis

Een groot deel van mijn werk als scheidingsspecialist bestaat eruit om u te informeren over de juridische rechten en plichten, belastingen, financiën en praktische oplossingen en alternatieven. Daarbij gebruik ik ook de ervaring die ik heb na het helpen van honderden eerder stellen over de afgelopen 14 jaar.

U kunt natuurlijk informatie verzamelen op internet, maar let op, daar staat ook onzin tussen. Zaken worden incompleet weergegeven of gewoon onjuist, verouderd of onduidelijk, zodat u lang niet altijd zeker weet hoe het nu zit. Met mogelijk verkeerde beslissingen tot gevolg. U wilt bijvoorbeeld niet twisten over wat uw rechten en plichten zijn, u wilt zekerheid. Dan is een onafhankelijk deskundig advies duidelijker, sneller en betrouwbaarder.

Gemiste kansen

Het huis is al verkocht en dan blijkt achteraf dat het toch mogelijk was om het te behouden voor een van u en de kinderen. Doodzonde, want nu kunt u niet meer terug. Met alle emotionele en financiële schade van dien.

Of u ziet af van partneralimentatie zonder precies te weten om welk bedrag het zou gaan volgens de algemeen geaccepteerde Tremanormen. Ziet u al voor zich dat u, als u daar later achter komt of in de financiële problemen komt, u alsnog bij uw ex aanklopt om partneralimentatie te vragen? Of te eisen…? Dat kan dan zomaar tot een rechtszaak leiden.

Onherstelbare fouten

Bedenk goed dat wat in het convenant is afgesproken en door de Rechtbank is bekrachtigd kan worden afgedwongen. Wilt u de afspraken alsnog aanpassen, dan kan dat alleen als u daar na nieuw overleg overeenstemming over krijgt. Fouten zijn daardoor vaak onherstelbaar.

Juridische teksten

Hoe goed is uw juridische kennis? Kunt u de juridische teksten die u via een online scheiden bureau krijgt goed interpreteren? Of zelf op de juiste manier aanpassen? De meeste mensen niet, ook omdat juridische teksten niet altijd zijn wat ze lijken. Een goed voorbeeld daarvan vind ik het niet-wijzigingsbeding. De wettekst daarvan lijkt nog allerlei ruimte te bieden voor aanpassing van de partneralimentatie in de toekomst, terwijl dat in de praktijk absoluut niet zo wordt uitgevoerd.

Verschillen van mening

U heeft geen ruzie, maar dat betekent niet dat u het altijd eens bent. Ook als u daar goed over kunt praten zult u merken dat de belangen soms recht tegenover elkaar staan. Bijvoorbeeld bij de verdeling van de bezittingen. Of bij de verdeling van de zorg voor de kinderen. Op die momenten kan een onafhankelijke derde kijken naar de argumenten, de emoties in banen leiden, met compromissen en alternatieven komen of anderszins zorgen dat u het toch eens wordt.

Machtsverschil en emoties

Het komt in meer of mindere mate natuurlijk veel voor, dat er tussen u een zeker machtsverschil bestaat. De ander heeft meer kennis van zaken (wat nog per onderwerp kan verschillen) of is gewoon in uw relatie degene die vaker zijn/haar zin krijgt. En bij scheiding kunnen de bijbehorende emoties soms ook tot een scherp machtsverschil leiden. Stelt u zich eens de boosheid voor als hij al jarenlang met uw beste vriendin een affaire blijkt te hebben gehad. Of het schuldgevoel als u de stekker eruit trekt, terwijl de ander en kinderen daar ontzettend ongelukkig van worden? En welke zekerheid over de toekomst heeft u zonder werk, dat levert veel angst op die zeker een rol kan spelen in het proces.

Als mediator kan ik helpen om te zorgen dat uw beider mening gehoord en meegewogen wordt. U heeft nog steeds alle mogelijkheden om uw eigen, persoonlijke keuzes te maken, maar de gevolgen daarvan in praktisch, financieel, fiscaal en emotioneel opzicht zijn u beiden dan wel helder en worden daardoor goed gedragen. Ook in de toekomst.

Toekomstzekerheid

In mijn ervaring zijn mensen die aan het scheiden zijn heel erg bezig hun huidige situatie op te lossen, logisch. Daarbij, en misschien wel daardoor, ontbreekt het echter zomaar aan een goede blik op de toekomst. Terwijl de afspraken die u maakt vaak nog jaren lang doorwerken, ook als uw situatie allang veranderd is. Vaak vraag ik mensen als ze een beslissing lijken te nemen of ze hebben nagedacht over of het er nog steeds mee eens zijn als ze bijvoorbeeld een nieuwe relatie zullen hebben, een nieuwe baan of met werkeloosheid te maken krijgen, de kinderen naar andere scholen gaan, de aanstaande ex veel meer of minder gaat verdienen, gaat hertrouwen of zelf overlijden, etc., etc. Daarmee winnen de afspraken aan kracht en worden ze toekomst zeker. En gaat u veel geruster en prettiger de nieuwe fase van uw leven in.

Wanneer WEL zelf scheiden?

Na al deze argumenten tegen denkt u misschien dat NIEMAND geschikt is voor online scheiden, maar dat is natuurlijk ook niet helemaal zo. Heeft u geen kinderen, beide voldoende inkomen om in uw eigen onderhoud te voorzien, geen erfenissen en schenkingen, geen eigen bedrijf of schulden? En kunt u zonder ruzie voldoende informatie verzamelen en interpreteren om daarmee gezamenlijk goede beslissingen te nemen? En zijn de emoties voldoende hanteerbaar? Dan is online of zelf scheiden misschien wel een prima optie.

Wanneer zeker NIET?

Beantwoord u onderstaande vragen oprecht met JA, dan zou ik u sterk afraden om zelf of online te scheiden.

Heeft één van u veel meer juridische, financiële of andere kennis dan de ander? Of bent u daar beiden niet goed in? Krijgt één van u uiteindelijk altijd zijn/haar zin in uw relatie? Voelt één van u zich als enige schuldig aan de scheiding? Zeker als de ander het daar helemaal mee eens is…? Spelen emotie regelmatig een duidelijke rol in uw beslissingen? Zijn er erfeniskwesties, grotere bezittingen of schulden en/of een eigen bedrijf in het spel? Zijn er belangrijke zaken die u al heeft besproken maar er samen niet uitkomt? Zijn de kosten in feite de enige overweging om geen deskundig advies in te winnen?

Scheiden is een vak

Het heeft mij een jaar van intensieve opleidingen gekost en eigenlijk nog minimaal een jaar en vele tientallen scheidingen om te durven zeggen dat ik echt verstand had van scheiden. Er komt zoveel bij kijken qua kennis en de emoties spelen soms zo’n verstorende rol dat u er in de meeste gevallen echt het beste aan doet om enige hulp en begeleiding te aanvaarden. Het gaat sneller, is heel vaak goedkoper (!) en geeft veel meer zekerheid voor de toekomst dan bij zelf scheiden het geval is.

Ik hou mijn hart vast voor al die mensen die het wel even snel en goedkoop hebben geregeld. Weet u nog dat we een flitsscheiding hadden? Die is niet voor niks wettelijk onmogelijk gemaakt…

Onafhankelijk, deskundig advies en hulp bij het maken van zinnige, toekomst zekere afspraken is echt de moeite waard!

De gulden middenweg: Second opion

Regelmatig heb ik klanten die zelf al veel hebben uitgezocht en besproken. Zij willen echter wel graag zekerheid en dan is een second opinion door een onafhankelijk deskundige een goede optie. In korte tijd en tegen een aantrekkelijk tarief kunt u met een gerust hart de scheiding afronden. Vaak zijn 2 gesprekken dan voldoende en ik rond de scheiding ook juridisch netjes en vlot voor u af.

Neemt u gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Dat is gratis en vrijblijvend en u kunt ook inhoudelijke vragen stellen, zodat u zelf kunt beoordelen of ik de juiste man voor u ben. En zo’n gesprek levert sowieso waardevolle informatie voor u op.

 

Het bericht Zelf scheiden verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
144
Partneralimentatie berekenen https://www.scheidingsraadgever.eu/partneralimentatie-berekenen/ Tue, 24 Dec 2019 09:22:00 +0000 https://www.2uit1.nl/?p=129 Partneralimentatie berekenen, hoe gaat dat precies? Moet er altijd betaald worden, wat zijn de Tremanormen en wie moet ik inschakelen voor een goede berekening? En ik hoor van alles over verlaging van de alimentatie termijn naar 5 jaar, hoe zit dat precies? De wet Volgens de wet bent u verplicht voor elkaar te zorgen tijdens […]

Het bericht Partneralimentatie berekenen verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Partneralimentatie 2uit1Partneralimentatie berekenen, hoe gaat dat precies? Moet er altijd betaald worden, wat zijn de Tremanormen en wie moet ik inschakelen voor een goede berekening? En ik hoor van alles over verlaging van de alimentatie termijn naar 5 jaar, hoe zit dat precies?

De wet

Volgens de wet bent u verplicht voor elkaar te zorgen tijdens het huwelijk, EN tot maximaal 12 jaar nadien. Partneralimentatie is het gevolg van deze verplichting, maar de wet zegt niets over de hoogte van het bedrag. Maar u mag er dus wel vanuit gaan dat er enige behoefte moet zijn bij een partij en enige ruimte om daarin te voorzien bij de ander. Ik werk dat hieronder uit.

Momenteel (eind 2018) is een nieuw wetsvoorstel in behandeling, dat de termijn naar (in principe) 5 jaar verlaagt. Mijn ervaring van de afgelopen 14 jaar met diverse voorstellen is dat die het allemaal niet hebben gehaald, maar je weet maar nooit. Als de wet er doorkomt zal die sowieso alleen voor nieuwe scheidingen gaan gelden.

Tremanormen

Partneralimentatie berekenen gaat in principe volgens de Tremanormen, zeker als u voor de rechter staat. In mijn praktijk gebruik ik die ook veel als uitgangspunt, zodat u weet waar u aan toe bent. Maar, dit is geen wet en u heeft alle vrijheid om af te wijken van de uitkomst. Of dat verstandig is en op welke manier, daar heb ik het graag met u over. Er zijn soms goede alternatieven waar u beiden gelukkiger van wordt.

De Tremanormen stellen eerst een aantal principes op. Bijvoorbeeld dat kinderen er in principe vanwege de scheiding niet (financieel) op achteruit horen te gaan, en wat zij ongeveer kosten. Partneralimentatie berekenen gaat uit van het principe dat ook beide partners na het huwelijk ongeveer dezelfde welstand mogen verwachten als tijdens. Vervolgens is een uitgebreid rekenschema opgenomen.

Partneralimentatie berekenen

Dit rekenschema gaat uit van ieders eigen inkomen, inclusief alle variabele delen zoals (regelmatig) overwerk en ORT, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, bonussen, etc. Reken houdend met alle fiscaliteit van dat moment wordt zo het Netto Besteedbaar Inkomen bepaald. Vervolgens worden kosten voor het eigen levensonderhoud afgetrokken zodat helder wordt wat iemand overhoudt, waarvan 60% beschikbaar is voor partneralimentatie, de zogenaamde draagkracht. Deze berekening wordt voor beide partijen gemaakt als beiden inkomen hebben.

Hebben beide partijen volgens deze berekening ruimte voor het betalen van alimentatie, dan wordt middels een zogenaamde jusvergelijking wat overschiet netjes over de partijen verdeeld.

Vervolgens wordt de (huwelijksgerelateerde) behoefte vastgesteld. Daarbij wordt vaak de norm Hof Den Bosch gebruikt. Als alternatief kunt u ook uitrekenen wat u nodig denkt te hebben, wat de nodige voordelen biedt omdat dan volkomen duidelijk is of, en zo ja hoeveel, alimentatie iemand nodig heeft. Dat maakt het betalen EN het ontvangen minder vervelend, en als de situatie verandert is bijstellen makkelijker.

 

Het bericht Partneralimentatie berekenen verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
8985
ZZP’er en scheiden https://www.scheidingsraadgever.eu/zzper-en-scheiden/ Tue, 24 Dec 2019 08:59:38 +0000 https://www.2uit1.nl/?p=255 Heel veel ZZP’ers in Nederland zijn aangesloten bij ZZP Nederland, die de belangen van deze groeiende groep werkenden in Nederland vertegenwoordigd. Voor de ZZP’er die met een scheiding te maken krijgt heb ik een stuk geschreven dat je op de website van ZZP Nederland kunt vinden: https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzper-en-een-scheiding Kijkt u ook eens op scheiden-met-een-eigen-zaak

Het bericht ZZP’er en scheiden verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Heel veel ZZP’ers in Nederland zijn aangesloten bij ZZP Nederland, die de belangen van deze groeiende groep werkenden in Nederland vertegenwoordigd. Voor de ZZP’er die met een scheiding te maken krijgt heb ik een stuk geschreven dat je op de website van ZZP Nederland kunt vinden:

https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzper-en-een-scheiding

Kijkt u ook eens op scheiden-met-een-eigen-zaak

Het bericht ZZP’er en scheiden verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
255
Second Opinion scheidingsconvenant https://www.scheidingsraadgever.eu/second-opinion-scheidingsconvenant/ Tue, 24 Dec 2019 08:27:18 +0000 https://www.2uit1.nl/?p=155 Heeft u op zich geen ruzie en bent u al bezig om de nodige afspraken rond de kinderen en overige zaken samen vast te leggen? Dat kan in veel gevallen prima, maar het is wel verstandig om een en ander voor afronding door een specialist te laten checken. Een goede scheidingsspecialist is jurist, fiscalist, pensioendeskundige […]

Het bericht Second Opinion scheidingsconvenant verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Second opinion scheidingsconvenantHeeft u op zich geen ruzie en bent u al bezig om de nodige afspraken rond de kinderen en overige zaken samen vast te leggen? Dat kan in veel gevallen prima, maar het is wel verstandig om een en ander voor afronding door een specialist te laten checken. Een goede scheidingsspecialist is jurist, fiscalist, pensioendeskundige en kinderexpert tegelijk. Om rust en zekerheid te krijgen kunt u een second opinion scheidingsconvenant aanvragen. In korte tijd en met een minimum aan kosten gaat u de toekomst veel geruster tegemoet.

Goed overleg

U gaat scheiden, dat is besloten. En u heeft inmiddels via internet de nodige voorbeelden van ouderschapsplan en convenant gevonden en besproken. Vragen die daarbij zijn opgekomen kunt u inmiddels (deels) beantwoorden via meer googlen en u bent u het over het algemeen wel eens.

Maar enige onzekerheid zou wel prettig zijn. Scheiden doet u voor het eerst en wie weet wat je mist, welke fouten je misschien maakt of goede opties je over het hoofd ziet? Regelmatig heb ik klanten die een second opinion scheidingsconvenant wensen.

Werkwijze

Samen met u kijk ik naar de door u gemaakte afspraken en documenten. We bepalen samen wat er beter kan of ontbreekt en vullen aan of wijzigen wat nuttig blijkt. In de praktijk vergt dat ongeveer twee afspraken, waarbinnen ook de stukken voor de juridische scheiding worden besproken en vastgesteld. Daarmee vraag ik vervolgens voor u de scheiding aan bij de Rechtbank. Die procedure loopt helemaal via email en post, een gang naar advocaten of de Rechtbank is niet meer nodig.

Toekomstzekerheid

Als u uit elkaar gaat is de toekomst erg onzeker. Hoe gaat het met de kinderen, waar kom ik te wonen, kom ik wel uit straks maandelijks? Het zijn spannende en o zo belangrijke vragen. Samen met u zorg ik dat deze onzekerheden worden weggenomen en optimale afspraken voor de toekomst worden gemaakt. Daarbij is niet alleen de scheiding nu, maar ook uw nieuwe leven over enkele jaren van groot belang. Immers, de gemaakte afspraken kunnen niet zomaar worden aangepast en het leven kan er dan heel anders uitzien. Met andere inkomens, nieuwe relaties, etc. Ik help om alle afspraken ook op toekomstzekerheid te toetsen, met alle kennis en ervaring die ik sinds 2005 als scheidingsspecialist heb opgebouwd. Zodat u (als ouders) ook later goed verder kunt.

Geregistreerd partnerschap zonder kinderen en samenwoners

In deze gevallen gaat het alleen om de afspraken en hoeft u niet naar de Rechtbank of notaris om uw scheiding te laten bekrachtigen. Des te belangrijker om te zorgen dat u overal achter staat en geen spijt krijgt van wat u besloten heeft. En de kosten van een rechtsgang spaart u uit. Met dezelfde 2 gesprekken en degelijke afspraken die netjes zijn vastgelegd is de kous dan af.

Gunstig tarief

Ik werk samen met een advocaat om de juridische scheiding rond te maken, maar hanteer zelf een ander tarief. En doordat ik breed ben opgeleid en veel kennis ervaring paraat heb kan ik u vlot en efficiënt helpen. Meestal is een second opinion scheidingsconvenant een kwestie van twee gesprekken om alles rond en op papier te krijgen.

Neemt u gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Dat is gratis en vrijblijvend en u kunt ook inhoudelijke vragen stellen, zodat u zelf kunt beoordelen of ik de juiste man voor u ben. En zo’n gesprek levert sowieso waardevolle informatie voor u op.

Het bericht Second Opinion scheidingsconvenant verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
155
Partneralimentatie aftrek vanaf 2020 https://www.scheidingsraadgever.eu/partneralimentatie-aftrek-vanaf-2020-2/ Mon, 16 Dec 2019 09:11:00 +0000 https://www.scheidingsraadgever.eu/?p=8390 De aftrek van de partneralimentatie zal, net als overige persoonsgebonden aftrek, vanaf 2020 beperkt worden. Welke gevolgen heeft dat voor u als betaler of ontvanger van partneralimentatie? Alleen hogere bedragen De beperking van de aftrek is alleen van toepassing op betalers die in het hoogste belastingtarief vallen, dat is per 1-1-2020 49,5%. Is uw inkomen […]

Het bericht Partneralimentatie aftrek vanaf 2020 verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Partneralimentatie

De aftrek van de partneralimentatie zal, net als overige persoonsgebonden aftrek, vanaf 2020 beperkt worden. Welke gevolgen heeft dat voor u als betaler of ontvanger van partneralimentatie?

Alleen hogere bedragen

De beperking van de aftrek is alleen van toepassing op betalers die in het hoogste belastingtarief vallen, dat is per 1-1-2020 49,5%. Is uw inkomen lager dan de nieuwe grens voor het hogere tarief, € 68.507? Dan heeft deze wijziging geen effect op u.

Door de wijziging voor deze hogere inkomens dat maximaal 46% van de betaalde partneralimentatie als aftrek in aanmerking mag worden genomen in plaats van 49%.

Partneralimentatie betalen

Wie nu partneralimentatie betaalt zal vanwege de aftrekbeperking netto meer betalen als er geen aanpassing van het bruto bedrag plaatsvindt. En aangezien de partneralimentatie voor dit soort hogere inkomens soms in de duizenden euro’s loopt kan dat toch een flinke aanslag zijn.

Partneralimentatie aftrek vanaf 2020 heeft dan zodanige gevolgen dat een herberekening nodig kan zijn om niet in de financiële problemen te komen.

Partneralimentatie ontvangen

Ontvangt u partneralimentatie en doet u samen niets aan het te ontvangen bedrag, dan gaat u er door deze wetswijziging niet direct op voor- of achteruit. Andere maatregelen kunnen echter wel invloed hebben. En als er wel een herberekening komt dan gaat er er mogelijk op achteruit.

Herberekenen partneralimentatie

De redelijkheid en billijkheid gebiedt eigenlijk al op basis van bovenstaande dat er een herberekening dient plaats te vinden. In de convenanten die via uw Raadgever bij Scheiden zijn afgesloten is dit nog eens expliciet benadrukt. Lees alles over gewijzigde omstandigheden hier.

Maar zoals u kunt zien en verwachten kunnen uw belangen uiteen liggen. Mogelijk is een herberekening voor de betaler gunstig, maar voor de ontvanger niet.

Heeft de betaler in uw situatie een inkomen boven de € 68.507? Dan raad ik u sterk aan een herberekening te laten maken in 2020. Want zonder goede informatie weet u niet precies waar uw rechten en plichten liggen en die onduidelijkheid is de meest voorkomende oorzaak van gedoe tussen u beiden.

Heeft u de partneralimentatie al een aantal jaren geleden vastgesteld? Is één van u gaan samenwonen? Zijn de kinderen inmiddels ouder dan 12, c.q. 18 jaar? Of zijn ze het huis uit? Is uw inkomen veranderd?

In al deze gevallen is een herberekening een goede zaak en komt het alleen de eerlijkheid en verstandhouding tussen u ten goede.

Herberekenen zorgt voor duidelijkheid

Bent u oud-klant? Maak dan gebruik van mijn diensten en houdt u afspraken zuiver. In de meeste gevallen is dat gratis. In goed overleg kan dan natuurlijk ook nog een afwijkende afspraak gemaakt worden als u wilt. Ik help ook dan graag om u samen tot goede afspraken te laten komen.

Het bericht Partneralimentatie aftrek vanaf 2020 verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
8390
Alimentatie index 2020 https://www.scheidingsraadgever.eu/alimentatie-index-2020/ Mon, 16 Dec 2019 09:00:44 +0000 https://www.scheidingsraadgever.eu/?p=8970 De alimentatie index 2020 bedraagt 2,5%. Het Ministerie voor Rechtsbescherming heeft dat bepaald, op basis van de prijsontwikkeling. Uitgangspunt is dat de ontvanger die het nodig heeft hetzelfde kan blijven uitgeven bij het gestegen prijsniveau. Vanzelf gaat het niet Uw alimentatie afspraken volgen niet automatisch de indexatie alimentatie 2020. U zult er dus zelf voor […]

Het bericht Alimentatie index 2020 verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Alimentatie index 2020De alimentatie index 2020 bedraagt 2,5%. Het Ministerie voor Rechtsbescherming heeft dat bepaald, op basis van de prijsontwikkeling. Uitgangspunt is dat de ontvanger die het nodig heeft hetzelfde kan blijven uitgeven bij het gestegen prijsniveau.

Vanzelf gaat het niet

Uw alimentatie afspraken volgen niet automatisch de indexatie alimentatie 2020. U zult er dus zelf voor moeten zorgen dat de afspraken per januari correct worden uitgevoerd. Hoe, zie onderstaande tips.

U betaalt alimentatie

Het beste advies dat ik kan geven aan u is: Zorg dat de alimentatie index 2020 wordt toegepast. Reken het nieuwe bedrag uit, pas uw maandelijkse overboekingen aan en informeer uw ex partner spontaan. Het zal zeker worden gewaardeerd, ook als dat niet hardop gebeurd. En het is gewoon wat u heeft afgesproken, dus doen.

Veel mensen hopen dat de andere partij niet gaat piepen en doen niks. Vaak spelen allerlei emoties daarbij een rol. Maar netjes is het niet en mogelijk brengt u de ander in de problemen. Nog los van de ruzie die daaruit kan ontstaan. Vreselijk voor u EN de kinderen…

U ontvangt alimentatie

Advies aan u: Geef de ander de kans het zelf netjes te regelen. Als u al vroegtijdig aan de bel trekt en begint over de verantwoordelijkheden, de afspraken en dat daar vooral wel aan gedacht moet worden, dan zet dat al gauw kwaad bloed. Natuurlijk doet die ander wat u samen heeft afgesproken, toch?! Geef het een kans. En als dan medio januari blijkt dat u (en ik) te optimistisch bent geweest, vraag dan netjes waar dit is misgelopen. Zonder direct beschuldigingen te uiten. Want mensen vergeten soms gewoon dingen. En u geeft ruimte aan een beetje mildheid jegens elkaar.

Alimentatie index 2020

Alimentatie is een onderhoudsverplichting die er vanuit gaat dat de ontvangende partij(en) dit geld echt nodig hebben. Vanwege de inflatie kan met hetzelfde bedrag minder worden gekocht. Om dit recht te trekken is de indexatie nodig. Dit is vastgelegd in de Burgerlijk Wetboek, in artikel 402a om precies te zijn.

Ik kan niet meer betalen

Niet altijd lopen de inkomens gelijk op met de inflatie, zodat de betalende partij niet altijd de mogelijkheden heeft tot indexatie. In dat geval kunt u samen  kijken hoe de pijn op een eerlijke manier kan worden verdeeld. Mogelijk zijn er nog andere wijziging van omstandigheden van toepassing. Volg dan deze link. In dergelijke gevallen is een herberekening altijd mogelijk. Dat kunt u soms zelf, maar soms is het verstandig daar een deskundige bij te betrekken. Een mailtje, netjes met cc aan de ander, naar mij is dan voldoende. Ik zal u helpen de zaken goed te regelen.

Het bericht Alimentatie index 2020 verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
8970
Kindregelingen 2020 https://www.scheidingsraadgever.eu/kindregelingen-2020/ Mon, 16 Dec 2019 07:51:57 +0000 https://www.scheidingsraadgever.eu/?p=8955 Als ouder heeft u recht op diverse bedragen en kortingen van de overheid samengevat in de kindregelingen 2020. Jaarlijks worden die aangepast. Hierbij een overzicht van de voorwaarden en bedragen per 1-1-2020. Kinderbijslag Kinderbijslag ontvangt een van u of beiden (dat kan bij co-ouderschap). De bedragen zijn per kwartaal. 0-5 jaar 221,49 6-11 jaar 268,95 […]

Het bericht Kindregelingen 2020 verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
Kindregelingen 2020 Als ouder heeft u recht op diverse bedragen en kortingen van de overheid samengevat in de kindregelingen 2020. Jaarlijks worden die aangepast. Hierbij een overzicht van de voorwaarden en bedragen per 1-1-2020.

Kinderbijslag

Kinderbijslag ontvangt een van u of beiden (dat kan bij co-ouderschap). De bedragen zijn per kwartaal.

0-5 jaar221,49
6-11 jaar268,95
12-17 jaar316,41

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een van de bekendste kindregelingen 2020 en een zogenaamde “toeslag”. Heeft u een of meer kinderen onder de 18 waar u de kinderbijslag voor ontvangt en staat dit kind op uw adres ingeschreven? Dan heeft u hier recht op. De bedragen zijn afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en uw inkomen plus dat van een samenwonende partner.

In 2020 gaan de bedragen omhoog. Daarnaast wordt het drempelbedrag verhoogd, zodat meer mensen voor een hoger KGB in aanmerking komen.

Waar u precies recht op heeft kunt u het beste bepalen door in te loggen op Mijn Toeslagen. Dan weet u het precies.

Let op. Uw recht is afhankelijk van uw situatie, inkomen en vermogen. Zorg dat die op Mijn Toeslagen correct zijn opgenomen of ingeschat en pas het anders direct aan voor 2020. Voor het inkomen geldt dat u beter iets te hoog kunt inschatten, dan krijgt u minder maar hoeft u waarschijnlijk ook geen navordering te verwachten.

Zorgtoeslag

Uw kind wordt 18 jaar. Vanaf dat moment vervalt o.a. de kinderbijslag, moet er voor hem/haar zorgpremie worden betaald en ontvangt hij/zij zorgtoeslag. De zorgtoeslag voor 2020 is € 104 per maand, vooropgesteld dat het inkomen onder de € 21.000 is.

Veel ouders maken aparte afspraken over de zorgtoeslag en -premie, vooral als kinderen gaan studeren en/of het huis uit gaan.

Doordat de kinderkosten veranderen op zo’n moment zou ook de partneralimentatie aangepast moeten worden. Zie o.a. het artikel over de partneralimentatie vanaf 2020.

Kinderopvangtoeslag

De tarieven van kinderopvang die maximaal worden vergoed zijn in 2020 verhoogd. Uw kosten zouden dus hoger kunnen worden.

Max. te vergoeden uurprijs kinderopvangtoeslag20192020
Dagopvang (kinderdagverblijf, crèche, peuterspeelzaal)€ 8,02€ 8,17
Bso€ 6,89€ 7,02
Gastouderopvang€ 6,15€ 6,27

Tegelijkertijd zijn de regels en bedragen van de kinderopvangtoeslag ook aangepast. Welke toeslag u daadwerkelijk ontvangt kunt u het beste exact bepalen op Mijn Toeslagen. Ik raad u sterk aan dit tijdig te doen en goed vast te leggen wat u daar invoert en wat het resultaat is.

Veel mensen zijn in de problemen gekomen door fouten van de Belastingdienst of doordat ze zelf iets verkeerd hadden aangegeven. En het gaat hier vaak om zeer grote bedragen.

Vermogenstoets Toeslagen

Let op. Voor alle toeslagen geldt dat als u vermogen heeft er mogelijk geen recht is op de betreffende toeslag! De hoogte van dit vermogen verschilt per regeling. En aangezien u bij scheiding soms een flink bedrag cash meekrijgt uit bijvoorbeeld de verkoop of overname van de woning kan dit grote gevolgen hebben.

Laat u dus tijdens de scheiding en voordat u uw handtekening zet goed informeren. Een kleine aanpassing in de afspraken kan soms zeer grote negatieve of positieve effecten sorteren.

Inkomensafhankelijke Combinatiekorting

Kindregelingen 2020 omvat naast naast bovenstaande toeslagen ook heffingskortingen. De ICK is er voor ouders met een kind tot 12 jaar onder voorwaarden van toepassing. Een korting op de inkomstenbelasting die u betaalt, die oploopt naarmate u een groter eigen inkomen heeft, tot maximaal € 2.881.

Het bericht Kindregelingen 2020 verscheen eerst op Raadgever bij Scheiden.

]]>
8955