06 22 750 867 [email protected]

eigen-huis-en-thuisHIJ: Het lijkt mij inderdaad een goed idee dat jij in het huis blijft wonen zolang, al kun je het nu niet overnemen. Fijn voor de kinderen, vertrouwde omgeving, vriendjes en scholen vlakbij, doen we.

ZIJ: Daar ben ik heel blij mee, fijn dat je daaraan mee wilt werken. En aangezien ik er dan woon en jij niet wil ik wel graag jouw sleutels, of zal ik nieuwe sloten laten plaatsen…?

HIJ: Pardon?! Het is toch ook mijn huis? OK, jij woont er dan, maar er staan nog spullen van me, mijn kinderen wonen er grotendeels en niet te vergeten, ik betaal het grotendeels! Ik lever niks in en wil er in en uit kunnen lopen als ik zin heb!

IK: Wacht heel even, dit is een belangrijk punt en voor je het weet heb je goede afspraken en krijg je toch ruzie. Doodzonde. Laten we even checken: Jullie willen allebei apart wonen, toch?

ALLEBEI: Ja

IK: Dus ieder een eigen plek, los van de ander, waar je je vrij en veilig kan voelen?

ALLEBEI: Ja, natuurlijk

IK: En door allerlei regels van de banken enzo kan het huis niet op jouw (haar) naam worden gesteld, maar zij woont er straks toch en jij (hij) hebt dan ook een eigen huis?

ALLEBEI: Ja, dat klopt

IK: OK, misschien wordt het dan duidelijk als je je beiden realiseert wat het verschil is tussen een Eigen Huis en Thuis. Het huis wat jullie samen gekocht hebben wordt straks bewoond door haar. Het is daarmee haar Thuis, terwijl het jullie gezamenlijk eigendom blijft. Los van de kosten moet zo’n Thuis dus veilig en privé zijn. net zo goed als de nieuwe woning van hem dat zal zijn. Daarvan vinden jullie het logisch dat zij daar niet zomaar binnenkomt, toch?

IK: Dus, twee goede oplossingen: Je zorgt ervoor dat alleen zij de sleutels van jullie huis heeft en hij heeft dat van zijn huis.
OF, en dat is ook prima als daar strikt aan gehouden wordt, je komt niet bij elkaar binnen zonder dat de ander daar (ruim) vooraf van op de hoogte is gebracht EN akkoord mee is gegaan. Kan via SMS of WhatsApp, maar wel vooraf toestemming. Dan hoeft niemand sleutels in te leveren en het kan erg handig zijn met spullen van de kinderen etc. Aan jullie de keuze.

HIJ: OK, dus het wordt haar Thuis, dat snap ik, dan kom ik niet zomaar binnen. Logisch eigenlijk. Ik wil graag de sleutel houden met onze grotere kinderen die wel eens wat vergeten etc., zou handig zijn. En uiteraard meld ik me dan vooraf per App of belletje om te checken of het kan bij jou, goed?

ZIJ: Ja, ik denk dat dat goed gaat, zo kunnen we wel met elkaar omgaan. En dan is het misschien handig als ik ook jouw sleutel krijg straks?

HIJ: Uiteraard. Onder dezelfde voorwaarden…?!

ZIJ Hahaha, ja, natuurlijk.

IK TOP!