06 22 750 867 [email protected]

Eigen huis en scheidenEen eigen huis en scheiden is voor de meeste mensen die in die situatie zitten een van de belangrijkste zaken om te regelen. U heeft een woonplek nodig en uw aanstaande ex-partner ook. Daarnaast is het vaak het grootste bezit en is er de grootste schuld (de hypotheek) aan gekoppeld. En niet te vergeten, niet alleen u heeft een band met dit huis, ook de kinderen zijn eraan gehecht. Welke keuze heeft u dan en wat zijn de voor en nadelen? Een samenvatting:

1. Eén van u neemt het huis over

Ten eerste moet u of uw partner dat willen. Het is uw thuis geweest, er zitten allerlei herinneringen aan vast en misschien was het wel nooit helemaal uw huis. Denk dus niet alleen vanuit (on)mogelijkheden, maar realiseert u zich dat een huis ook uw thuis moet zijn, een plek waar u graag naartoe gaat en waar u zich veilig en comfortabel voelt. Prettig wonen is erg belangrijk. En soms is een nieuwe start maken op een nieuwe plek gewoon een hele goede optie.

Aan de andere kant is het voor de kinderen, praktisch en financieel erg interessant. De kids hoeven niet aan twee nieuwe huizen te wennen en blijven in hun vertrouwde omgeving. Het scheelt een verhuizing die tijd, energie en geld kost in een heftige periode waar je dat net zo lief niet doet. En vergeet niet wat een verhuizing kost. Zeker als u nu een huis heeft in een courante prijsklasse bezit en u wilt iets vergelijkbaars qua prijs gaan kopen. De verkoopkosten, aankoop- en financieringskosten en verbouwen en verhuizen zelf, het kost een hoop geld, waardoor uw maandelijkse lasten eerder hoger dan lager uitpakken.

Is er sprake van een onderwaarde, dan is de uitkoop een soort van andersom. Degene die het huis overneemt heeft dan een heel huis, maar ook de gehele hypotheek, die dan dus (flink) hoger is dan de waarde van het huis. Deze onderwaarde dient de vertrekkende partij voor de helft aan de achterblijver vergoeden. Heeft u NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? In sommige gevallen draagt deze dan (een deel van) de onderwaarde. Vraagt u naar de mogelijkheden.

2. Verkopen

Als er overwaarde op de woning zit kan verkopen interessant zijn, maar heeft u NHG dan is ook bij een onderwaarde verkopen een optie. Grote voordeel van verkopen is dat een (huwelijkse) periode afgesloten wordt en ieder zijns weegs gaat, dat u nog iets meer los komt van elkaar. En laten we wel wezen, daar gaat het bij een scheiding om. Blijft één van u in het huis dan werkt dat met name emotioneel niet altijd voor beide partijen.

Houdt u in uw afspraken wel rekening met het feit dat de woning niet direct verkocht is. Huizen staan soms lang te koop en in de tussentijd is het wel een gezamenlijk bezit. Wie gaat er zolang in wonen, hoe gaat het de zorg voor het huis, wie betaalt wat, etc. Ook kan een scheve verhouding ontstaan als degene die blijft wonen het huis eigenlijk niet kwijt wil. Goede afspraken over medewerking aan verkoop etc. zijn dan essentieel om problemen te voorkomen.

Helaas is het ook wel eens zo dat verkoopprijs die in gedachten had niet gehaald wordt. Is er onderwaarde, dan maakt dat de zaak extra complex. Er moet worden nagegaan of de bank meewerkt aan verkoop. Doen ze dat, dan blijft na verkoop ieder van u wel met een persoonlijke lening achter met alle gevolgen van dien.

3. Gezamenlijk houden

Bij een scheiding is het altijd goed om zoveel mogelijk los van elkaar te komen, dus zo min mogelijk gezamenlijk houden, uit principe. Soms lukt dat echter niet met het huis en dan kunt u het huis ook gezamenlijk houden. Eén van u blijft er wonen en betaalt dan alle lasten, terwijl de ander een ander woonplek zoekt.

Deze constructie komt regelmatig voor en we hebben inmiddels een goede checklist om te zorgen dat alle te verwachten situaties vooraf goed worden doorgesproken. En  dan kan het. Maar bedenk goed dat de vertrekkende partij wel mede-eigenaar blijft van het huis en de hypotheek zodat zijn/haar mogelijkheden om een ander huis te kopen meestal nihil zijn. Gaat deze echter huren, dan is dit bezwaar voorlopig afgewend.

Wat de hypotheekrente zit er in deze optie wel een addertje onder het gras; na twee jaar vervalt de helft van de hypotheekrenteaftrek. Daardoor zullen de woonlasten vanaf dat moment fors hoger uitpakken, met ook weer gevolgen voor kinder- en partneralimentatie. Laat u op dit vlak al tijdens de scheiding goed informeren door de Raadgever.

Eigen huis en scheiden, en nu…?

Lastige keuzes, rondom het eigen huis, zoals u ziet. Laat u ook op dit vlak goed informeren en neem een goede scheidingsbemiddelaar in de hand die verstand heeft van zaken. De Raadgever bij Scheiden is zo’n adviseur. Vraag gerust een (gratis) kennismakingsgesprek aan.