06 22 750 867 [email protected]

Eigen bedrijf en huwelijkse voorwaardenDe mensen die tegenover me zitten zijn gekomen voor een kennismakingsgesprek. Zij geven aan de zijn een eigen bedrijf en huwelijkse voorwaarden hebben. Het betreft een handelsfirma die hij heeft overgenomen van zijn vader, een echt familiebedrijf. Hun dochter werkt er al en hun zoon doet in de vakantie klusjes.

Eigen bedrijf en huwelijkse voorwaarden

Nu ze gaan scheiden is het wel de vraag wie waar recht op heeft. De man zit er vrij ontspannen bij en vertelt dat zij dit hebben geregeld in hun huwelijkse voorwaarden. Ze hebben die ook meegenomen, zodat ik kan kijken wat daarin is afgesproken. Hun huwelijkse voorwaarden zijn zo opgesteld dat alles van hen beiden is, behalve een eventuele eigen onderneming. Ten tijde van het huwelijk was het bedrijf ook nog niet van hem, dus op zich lijkt dit logisch.

Even schrikken!

Echter, even doorlezend blijkt dat zij ook een zogenaamd verrekenbeding hebben opgenomen. Ze zouden jaarlijks wat ze over hebben na ieders bijdrage in de huishoudelijke kosten met elkaar verrekenen. Dat is echter nooit uitgevoerd. Ik stel ze gerust dat dat helaas normaal is, vrijwel niemand doet dat. Dit is dan ook een nogal ongelukkige afspraak. Hoe ongelukkig blijkt vervolgens als ik vraag waar de financiering van de overname van het bedrijf van zijn vader vandaan is gekomen. “Uit mijn eigen spaargeld” zegt hij. Maar in dit geval is dat niet ZIJN, maar HUN spaargeld, omdat ze dat hadden moeten delen. Uit jurisprudentie blijkt dat in dat geval alle spaargeld en wat daarmee is aangeschaft als gezamenlijk wordt beschouwd! Dat was wel even schrikken! Ze zouden de waarde van het bedrijf dan moeten delen en daar hadden ze beide niet op gerekend, dat kunt u zich voorstellen. Als leek goed geregeld.

De oplossing

Gelukkig hoeft het zo’n vaart niet te lopen, mits u samen maar redelijk bent. Toen ze klant werden en de inventarisatie hadden afgerond kwamen we erachter dat zij vonden dat hun INTENTIE bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden heel duidelijk was geweest. Ze wilden dat dit bedrijf de man zou toekomen. En ook juridisch gezien wordt dat meer en meer als uitgangspunt geaccepteerd, zodat ze zonder problemen voor een verdeling konden kiezen waar hij het bedrijf kon behouden en zij ook goed verder kon.

Kortom

Een eigen bedrijf en huwelijkse voorwaarden, dat kan soms vreemd uitpakken zoals u ziet. Maar met voldoende kennis van zaken kunt u toch tot goede afspraken komen. Schakel in dit soort gevallen dus altijd een bemiddelaar in als de Raadgever bij Scheiden, die naast alle andere zaken in het bijzonder weet hoe je met een eigen bedrijf bij scheiding het beste om kan gaan.