06 22 750 867 [email protected]

Alimentatie index 2016Voor diegenen die een kinder- en/of partneralimentatie afspraak hebben,is de alimentatie index 2016 van belang. U moet in de meeste gevallen dan zelf het bedrag aanpassen.

Alimentatie index 2016 is 1,3%

Ieder jaar stelt het Ministerie van Justitie vast waarmee de afgesproken alimentatie moet worden opgehoogd. Dit is nodig omdat alimentatie een onderhoudsverplichting is, wat wil zeggen dat degene die het ontvangt het ook echt nodig heeft. Doordat de prijzen jaarlijks stijgen (inflatie) is de indexering dus nodig om met het ontvangen bedrag hetzelfde te kunnen kopen.

Hoe past u de alimentatie index 2016 toe?

De rekensom die u moet maken is als volgt: Neem het oude bedrag en vermenigvuldig dat met 1, 013. Netjes afronden op hele centen en klaar bent u.

U kunt ook de site van het LBIO bezoeken, daar staat een handige rekentool.

Tip: Zet gelijk het nieuwe bedrag met internetbankieren in een maandelijkse betaling en u hoeft nergens meer over na te denken.

Rekenschema Kinderkosten

Gebruikt u het Rekenschema Kinderkosten? Dan is indexering meestal niet van toepassing. Let wel op dat er nog steeds veranderingen in kosten, toeslagen en inkomen kunnen zijn, dus ook hier is bijstelling misschien nodig. Checken!

U doet het zelf, en doe het ook!

Of u nu een door de rechter vastgestelde alimentatie heeft of dat samen heeft bepaald, in beide gevallen moet u zelf zorgen dat de bedragen per 1-1-2016 worden aangepast. Voor de betaler altijd lastig, omdat hij/zij meer moet gaan betalen. En voor de ontvanger ook niet zo makkelijk om aan te geven dat het bedrag omhoog moet. Alle begrip voor de emotionele hindernissen daarbij. Maar doet u het niet, dan kan dat makkelijk tot gedonder leiden. En u wilt toch geen ruzie? Ga er dan maar vanuit dat er destijds goede afspraken zijn gemaakt en dat u die nu gewoon nakomt.

Moment van herbezinning

Misschien is er het afgelopen jaar wel het nodige veranderd in uw financiële situatie of die van uw ex. Dan is het goed om samen nog eens te kijken of de alimentatie afspraken nog wel kloppen en niet alleen maar de indexering toe te passen. De afgelopen jaren zijn er ook veel mensen financieel op achteruit gegaan en het niet tijdig bijstellen van de alimentatie kan dan tot grote problemen leiden.

Hulp nodig?

Afspraken rondom geld tussen ex-partners is vaak lastig, en het bijstellen zeker. Ik heb ruime ervaring om mensen ook in dit soort situaties te helpen daar goed uit te komen, dus als het samen niet goed lukt, neem gerust contact met mij op. In de meeste gevallen is dat voor mijn oud-klanten gratis.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
WhatsApp chat