06 22 750 867 [email protected]

advocaatWanneer een advocaat?

Wetskennis. Een advocaat is een jurist en weet dus meer dan wie dan ook hoe de wetten en regels in elkaar zitten. Dat wekt vertrouwen.

De Orde. De goede advocaten in dit geval zijn gespecialiseerd in familierecht en eventueel aangesloten bij de VFAS. Ze zijn sowieso aangesloten bij de Orde van Advocaten en zijn zodoende gebonden aan allerlei regels om te zorgen dat zij bijv. onafhankelijk, opgeleid en deskundig zijn. Mocht u problemen hebben met uw advocaat, dan is een advocaat aan procedures en tuchtrecht gebonden.

U zoekt de strijd. Ja, laten we eerlijk zijn, niet iedereen wil dat de ander er even goed afkomt als uzelf. Wilt u dat dan ook proberen te krijgen, dan is de (juridische) procedure via een advocaat de meest geschikte weg. Geen overleg en samen aan tafel, maar keiharde onderhandelingen via vaak twee advocaten.

Mediator. Een aantal advocaten treed ook op namens u beiden. Deze vorm lijkt dan op die van een scheidingsbemiddelaar.

Wanneer is een advocaat minder geschikt?

Prijs. Laten we eerlijk zijn, de meeste advocaten zijn duur, soms erg duur. Tarieven van boven de € 200 per uur zijn heel normaal en een veelvoud daarvan kan ook. Zij werken bovendien vrijwel altijd op uurtarief, zodat u pas achteraf weet wat u kwijt bent. En als de onderhandelingen niet soepel gaan lopen de kosten steeds verder op. Bedragen van boven de € 10.000 per persoon zijn geen uitzondering. En heeft u twee advocaten, dan heeft u niet alleen dubbele kosten per definitie, maar deze twee zullen allebei het uiterste voor u eruit willen halen, wat de inspanning en dus de prijs niet ten goede komt. Terwijl op uurtarief altijd inhoudt dat er een stimulans is om meer uren te besteden en zodoende meer te verdienen.

Overige kennis. Een advocaat is een jurist en heeft zich daarin gespecialiseerd. Wat hij/zij verder aan kennis in huis heeft om u te helpen bij de praktische uitvoering van de scheiding verschilt enorm per persoon. Vraagt u dus goed na wat hij/zij in huis heeft waar het de kinderzorg betreft en alimentatierekenen, maar ook op het gebied van financiën in het algemeen, fiscale zaken, pensioenen, etc.

Focus op juridische scheiding. Vanuit de wet- en regelgeving krijgt u advies over uw rechten en plichten en hoe dat in het convenant te verwerken. De focus ligt daarbij op het afwikkelen van de echtscheiding zelf en niet zozeer op de houdbaarheid van de afspraken waar u daarna mee moet leven.

Ervaring. Niet iedereen realiseert zich dat, maar een advocaat die familierecht als specialiteit heeft doet vaak niet fulltime scheidingen. Hij is misschien ook wel betrokken bij allerlei andere familiekwesties. Vraag dus ook altijd hoeveel scheidingen hij/ zij heeft gedaan, c.q. jaarlijks doet en hoe lang hij al scheidingen doet. Bij minder dan 5 scheidingen per jaar zou ik iemand anders kiezen, maar dat geldt voor iedereen die u inschakelt.

WhatsApp chat